Kriza joj pojela 12 milijardi dolara: Kako je najveća bogatašica regiona ostala bez polovine imovine

29.07.2022

08:27

0

Autor: 24sedam

Do pred krizu bogatstvo kraljice nekretnina je procenjivano na 24 milijarde dolara

Kriza joj pojela 12 milijardi dolara: Kako je najveća bogatašica regiona ostala bez polovine imovine
Ilustracija - Copyright AP Photo/Mark Lennihan

Kriza u nekretninama posebno se obrušila na Jang Huijan, najbogatiju ženu u Aziji. Samo za godinu dana, nakon afere „Evergrande“, njeno bogatstvo je palo na 11 milijardi dolara sa skoro 24 milijarde dolara, beleži Blumbergov indeks milijardera.

Printscreen/YouTube/NYOOOZ TV Pixabay
 

No, i pored toga, ona ostaje najbogatija žena tog regiona, mada joj se na samo 100 miliona razlike približila Fan Hongvei, vlasnica „Hengli Petrohemikal“.

Huijan (41) je nasledila biznis svog oca i sada kontroliše „Kauntri Garden Holdings“, konglomerat koji je najveći kineski investitor u nekretninama. Akcije te firme izgubile su više od polovine vrednosti ove godine, pošto se kineski sektor nekretnina bori sa padom cena, slabljenjem potražnje kupaca usled ekomnmske krize i krizom duga koja je zahvatila neke od najvećih investitora od prošle godine.

Domino efekat

Velika kineska kompanija „Evergrande“, čiji je osnovni biznis bio razvoj nekretnina ali je imala razgranat biznis i u finanisijama, bankartvu, industriji, izazvala je svojim problemima sa likvidnošću domino efekat na tržištu.

Tanjug/AP Photo/Vincent Yu
 

 

Od tada, nekoliko drugih velikih programera, uključujući „Kaisa“ i „Šimao Group“, takođe je tražilo zaštitu od kreditora.

Poslednjih nedelja kriza sa nekretninama je eskalirala, pošto su hiljade nezadovoljnih kupaca kuća koji su uplatili avanse za nedovršene kuće pretili da će prestati da plaćaju hipoteke ako izgradnja ne bude završena na vreme.

„Kauntri Garden“ se takođe suočava sa rastućim stresom likvidnosti, pa je najavljeno da će prodati akcije sa skoro 13 odsto popusta kako bi prikupio 361 milion dolara, potrebnih i za otplatu ofšor duga kompanije.

U izveštaju ranije ove nedelje, „S&P Global rejtings“ procenjuje da bi prodaja nekretnina u Kini mogla pasti za trećinu ove godine zbog hipotekarnih bojkota, jer ljudi veruju da investitori neće moći da završe unapred prodate stanove na vreme.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike