Sve veći jaz između bogatih i siromašnih i veliki troškovi stanovanja donose rizik od građanskih nemira

28.03.2022

18:20

0

U Londonu se, na primer, u proseku više od polovine neto prihoda troši na stanovanje, pokazala je analiza BNP Paribas

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih i veliki troškovi stanovanja donose rizik od građanskih nemira
nekretnine Britanija - Copyright AP/Alberto Pezzali Profimedia Pixabay

Velika Britanija ima drugu najneodrživiju ekonomiju od 36 velikih svetskih privreda. U zemlji rastu tenzije zbog visokih troškova stanovanja i brige o deci, u kombinaciji sa nejednakostima u bogatstvu koje podrivaju društvenu mobilnost i prete da izazovu građanske nemire.

To je zaključak nove metrike koju je dizajnirao L’Atelier BNP Paribas, istraživački odsek francuske banke. Cilj mu je da izmeri uspeh nacija u raspoređivanju bogatstva, prevazilazeći grubu procenu ukupne proizvodnje obuhvaćene bruto domaćim proizvodom.

Poražavajuće za milenijalce...

Samo Letonija je prošla lošije od Velike Britanije. Džon Igan, glavni izvršni direktor L’Atelje BNP Paribas, rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo loše rangirano zbog visokih troškova smeštaja, koji uključuju kirije, hipoteke i povezane poreze, kao i ograničenu podršku za brigu o deci, prenosi Blumberg.

U Londonu se u proseku više od polovine neto prihoda troši na stanovanje, u poređenju sa 25 odsto u Berlinu. To "vrši pritisak na domaćinstva i ograničava društvenu mobilnost“, rekao je Egan. Nemačka je zauzela šesto mesto.

Sa ekonomskim dobitkom koncentrisanim u relativno maloj grupi i velikoj grupi koja se bori sa osnovnim životnim troškovima, Ujedinjeno Kraljevstvo "ne uspeva da obezbedi ekonomiju koja je u stanju da podrži suštinsko obećanje pravedno raspoređene društvene mobilnosti zasnovane na zaslugama koja je sastavni deo zdrave kapitalističke demokratije“, navodi se u izveštaju.

Uprkos tome što je peta najveća ekonomija na svetu sa solidnim glavnim rastom BDP-a, Ujedinjeno Kraljevstvo je u opasnosti od "socijalnih nemira, protesta i ekstremizma“, navodi se u izveštaju.

London - jedan od najskupljih gradova za život; Pixabay
 

Uočeno je da su milenijalci -- oni koji imaju između 26 i 40 godina -- prva generacija koja može očekivati da će biti siromašnija od svojih roditelja. To je zato što je stanovanje skupo u odnosu na prihode, inflacija je na najvišoj stopi u poslednjih 30 godina, a realne plate padaju.

Luksemburg najodrživiji

SAD, najveća svetska ekonomija, prošla je nešto bolje od Ujedinjenog Kraljevstva, nalazi se na 31. mestu od 36. Slabije ekonomije, kao što je italijanska, bolje su rangirane uglavnom zbog nižih troškova stanovanja. Italija je zauzela 9, a Francuska 15. mesto. Najodrživiju ekonomiju ima Luksemburg, prenosi Blumberg.

- Brojne ekonomije doživljavaju rast BDP-a po glavi stanovnika koji je odvojen od troškova života i prihoda. Najviše je ograničena mobilnost, gotovo isključivo na one koji poseduju imovinu. Stvorene su nove klase koje poseduju imovinu, koje vide da najbogatiji u društvu postaju bogatiji, dok istovremeno proizvode manje stvarne vrednosti u društvu. Svet se promenio i zato je od vitalnog značaja da se menjaju načini na koje posmatramo i merimo naše ekonomije - rekao je Egan.

On je istakao da podaci o BDP-u "prikrivaju dublji ekonomski neuspeh. Ekonomija ne uspeva da pruži pravične prilike."

L’Atelier BNP Paribas je koristio podatke Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i nacionalnih vlada da bi napravio ovaj indeks.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike