Kinezi sad najbogatiji na svetu: Svetsko bogatstvo utrostručeno, SAD svrgnute s trona

18.11.2021

10:15

0

Globalno bogatstvo je u poslednje dve decenije poraslo tri puta, a najviše se obogatila Kina ali ne baš na zdravim osnovama

Kinezi sad najbogatiji na svetu: Svetsko bogatstvo utrostručeno, SAD svrgnute s trona
Copyright Pixabay

Kina je najbogatija svetska nacija i pretekla je po bogatstvu SAD, jedan je od zaključaka iz novog izveštaja konsultantske kuće „Mekinsi“, koja je analizirala nacionalne bilanse deset zemalja.

U obe zemlje, koje predstavljaju najveće svetske ekonomije, više od dve trećine bogatstva drži 10 odsto njihovih najbogatijih domaćinstava, pri čemu njihov udeo i dalje raste, navodi se u izveštaju.

U istraživanju nacija koje učestvuju sa više od 60 posto u svetskim prihodima, utvrđeno je da je globalno neto bogatstvo poraslo na 514 biliona dolara u 2020. sa 156 biliona dolara u 2000, prenosi agencija "Blumberg".

Svaki treći dolar rasta Kinezima

U ovom rastu prednjači Kina, koja je u povećanju učestvovala sa skoro jednom trećinom. Njeno bogatstvo je skočilo na 120 biliona dolara, sa samo sedam biliona koliko je iznosilo 2000, godinu dana uoči njenog pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji koje ubrzalo njen ekonomski uspon.

Neto bogatstvo SAD-a se u istom periodu „samo“ udvostručilo,  dostižući 90 biliona dolara. Sporiji rast od kineskog se pripisuje prigušenijem povećanju cena na američkom tržištu nekretnina.

Prema računici „Mekinsija“, 68 procenata globalnog neto bogatstva se čuva u nekretninama, a ostatak u imovini kao što su infrastruktura, mašine i oprema i, u mnogo manjoj meri, u takozvanim nematerijalnim dobrima poput intelektualne svojine i patenata.

Finansijska imovina, poput korporativnih obveznica, ne ulazi u računicu globalnog bogatstva jer je suštinski neutrališu obaveze.

Nagli rast svetskog neto bogatstva u poslednje dve decenije nadmašio je povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda, ističe se u studiji i dodaje da je tome doprineo skok cena nekretnina izazvano padom kamatnih stopa. Istraživanjem je utvrđeno da su cene nepokretnosti za skoro 50 posto iznad njihovog dugoročnog proseka u odnosu na prihode. To dovodi u pitanje održivosti buma bogatstva.

- Rast neto bogatstva putem povećanja cena koje je iznad inflacije, upitan je sa više aspekata. On ide 'ruku pod ruku' sa svim vrstama neželjenih efekata - kaže Jan Miške, partner „Mekinsi Global Instituta“ u Cirihu.

Uzlet cena nekretnina može dovesti do toga da kupovina stana postane nedostupna velikom broju ljudi, što povećava rizik od finansijske krize poput one koja je pogodila SAD 2008. godine, kada je došlo do pucanja nekretninskog balona. To je potom izazvalo finansijsku krizu u celom svetu

Kina bi potencijalno mogla da se suoči sa sličnim problemom zbog dugova investitora kao što je „Evergrande Grupa“, ocenjuje „Mekinsi“.

Idealno rešenje bi bilo da se svetsko bogatstvo usmeri na produktivnije investicije koje povećavaju globalni BDP, navodi se u izveštaju. Nasuprot tome, upozorava se na scenario iz noćne more - da kolaps cena nekretnina zbriše čak jednu trećinu globalnog bogatstva, kako bi njegov iznos odgovarao svetskim prihodima, prenosi "Blumberg".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike