Nemački giganti smanjuju proizvodnju zbog skupog gasa: Posledice po brojne sektore privrede

27.07.2022

08:13

0

Nemačka nema lučke terminale za tečni prirodni gas (TPG) koji bi zamenio ruski gas iz gasovoda

Nemački giganti smanjuju proizvodnju zbog skupog gasa: Posledice po brojne sektore privrede
gasovod profimedia-0091060180 - Copyright 24sedam/Profimedia

Nemački BASF, najveća svetska hemijska kompanija, razmatra dalje smanjenje proizvodnje amonijaka zbog rastućih cena prirodnog gasa, pri čemu će potencijalne posledice osetiti brojni sektori - od poljoprivrede do industrije gaziranih pića, rekla su dva izvora za Rojters.

Najveći nemački proizvođač amonijaka SKV Pisteric i četvrti Ineos takođe su saopštili da ne mogu da isključe smanjenje proizvodnje jer se zemlja bori sa poremećajem u isporukama ruskog gasa.

Politički i komercijalni pritisak

Amonijak ima ključnu ulogu u proizvodnji đubriva, inženjerske plastike i tečnosti za smanjenje dizel izduvnih gasova. Njegovom proizvodnjom se takođe dobija ugljen-dioksid visoke čistoće (CO2) kao nusproizvod, koji je potreban industriji mesa i gaziranih pića.

Za razliku od mnogih evropskih zemalja, Nemačka nema lučke terminale za tečni prirodni gas (TPG) koji bi zamenio ruski gas iz gasovoda. To znači da su kompanije pod političkim i komercijalnim pritiskom da smanje gasno intenzivne aktivnosti ako se isporuke prirodnog gasa budu dalje smanjivale.

BASF je u septembru smanjio proizvodnju amonijaka u svom sedištu u Ludvigšafenu i u svom velikom hemijskom kompleksu u Antverpenu u Belgiji. Snižena stopa proizvodnje bi mogla još da se smanji, ali će kompanija prvo pomno ispitati negativne efekte, rekla su dva izvora.

Iz BASF-a su kazali za Rojters da će nastaviti da podmiruju svoje interne potrebe za amonijakom i eksternu tražnju kupaca, ali su odbili da otkriju stope iskorišćenosti postrojenja.

Proizvođač đubriva Jara, koji vodi treću po veličini fabriku za proizvodnju amonijaka u Nemačkoj u gradu Brunsbutelu na severu zemlje, saopštio je da je njegova proizvodnja širom Evrope trenutno za 27 odsto ispod kapaciteta zbog skoka cena gasa.

Kompanija SKV navodi da je u procesu obnavljanja pune proizvodnje nakon planirane obustave rada zbog remonta, ali da je buduću stopu iskorišćenosti kapaciteta izuzetno teško predvideti.

Racionalizacija gasa

Hemijske kompanije su najveći industrijski potrošači prirodnog gasa u Nemačkoj, a amonijak je jedini gasno-intenzivan proizvod u toj industriji.

Jens Buettner/dpa via AP
 

Kompanije koje smanjuju proizvodnju amonijaka mogu da izgube tržišni udeo zbog uvoza od inostranih dobavljača koji imaju pristup jeftinom gasu, ili bi Nemačka mogla da prihvati isplatu kompenzacija u okviru potencijalnog programa racionalizacije gasa kako bi podstakla proizvođače da brzo smanje proizvodnju da bi se uravnotežilo smanjeno smabdevanje.

Rusija je nastavila 21. jula pumpanje gasa u Evropu preko svog najvećeg gasovoda, Severnog toka 1, nakon 10-dnevnog prekida radi godišnjeg održavanja, ali je Gasprom u ponedeljak saopštio da će isporuke Nemačkoj pasti na samo 20 odsto kapaciteta jer će zbog servisiranja zaustaviti još jednu turbinu.

Čak i pre rata u Ukrajini, smanjena proizvodnja amonijaka zbog skoka cena prirodnog gasa u Britaniji prošle godine izazvala je nestašicu CO2 u industriji mesa i pića. To je primoralo vladu u Londonu da u septembru pruži finansijsku podršku proizvođaču amonijaka, kompaniji CF Indastris, da ponovo pokrene proizvodnju.

U normalnim vremenima, proizvodnja amonijaka učestvuje sa oko 4,5 posto u potrošnji prirodnog gasa nemačke industrije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike