Koliko košta život „bez Rusa“: Nemcima za grejanje cena kao za stanarinu

25.07.2022

08:21

0

Autor: 24sedam

Cene grejanja su skočile u Nemačkoj na rekordno visok nivo a stručnjaci imaju još crnja predviđanja za proleće 2023.

Koliko košta život „bez Rusa“: Nemcima za grejanje cena kao za stanarinu
Topli radijatori - Copyright Profimedia

Prema sadašnjim cenama grejanja, zbog preskupog gasa i skupe nafte i uglja, a na osnovu toga da sledeće godine možda neće biti snabdevanja relativno jeftinog gasa iz Rusije, u Nemačkoj procenjuju da će i samo stanovanje postati jezivo skupo.

Stručnjaci predviđaju da će u Nemačkoj u proleće 2023. mesečna naknada za gas biti gotovo jednaka kao cena osnovnog najma stana (bez troškova režije – nem. Kaltmiete), prenosi Fenix-magazin.de.

Nemački mediji dau primer petoročlane porodice u iznajmljenom stanu od 135 kvadratnih metara u Brandenburgu, koja sada plaća 556 evra za najam stana, bez režijskih troškova.

Takvoj porodici od 1. marta grejanje, odnosno gas, je poskupelo sa 275 na 413 evra, pa sada režijske troškove plaća 539 evra. Time je osnovna najamnina skuplja samo 17 evra mesečno od režije.

Otac ove obitelji zarađuje 2.300 evra neto, a majka 1.500 evra. Kažu kako, s obzirom na to da će cene grejanja još rasti, već moraju da ostavljaju novac sa strane kako bi mogli dap late račune.

Pritom, stručnjak iz Udruženja stanara Hamburga kaže kako ova porodica plaća relativno nisku cenu najma.

- Troškovi grejanja porodice verojatno će porasti na oko 700 eura 2023. godine. To bi značilo da bi samo gas bio 144 evra veći od osnovne stanarine - kaže stručnjak i dodaje.

On ukazuje da ova porodica plaća jeftinu stanarinu koja je u velikim gradovima, poput Hamburga, viša. I tamo će troškovi greanja takođe porasti za 50 posto ili više ali će odnos stanarine i režija biti malo drugačiji zbog skuplje kirije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike