Jedan od najvećih svetskih proizvođača veštačkog đubriva smanjuje proizvodnju: Nov udar na cenu hrane?

09.03.2022

13:09

0

Norveška kompanija smanjiće proizvodnju u Italiji, gde ima fabriku u Ferari, kao i u pogonu u Avru, u Francuskoj

Jedan od najvećih svetskih proizvođača veštačkog đubriva smanjuje proizvodnju: Nov udar na cenu hrane?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Norveška kompanija "Jara", jedan od najvećih svetskih proizvođača veštačkog đubriva, saopštila je danas da smanjuje proizvodnju amonijaka i uree u Italiji i Francuskoj zbog rasta cena prirodnog gasa, što je još jedan signal da će troškovi proizvodnje hrane biti još veći.

Kako prenosi CNN, norveška kompanija će smanjiti proizvodnju u Italiji, gde ima fabriku u Ferari, kao i u pogonu u Avru, u Francuskoj. Te dve fabrike zajedno proizvode jedan milion tona amonijaka i 0,9 miliona tona uree godišnje.

- Uključujući optimizaciju i održavanje proizvodnje u drugim pogonima, očekuje se da će "Jarina" evropska proizvodnja amonijaka i uree od kraja ove nedelje biti svedena na približno 45 odsto kapaciteta - navodi se u saopštenju kompanije.

Cena prirodnog gasa, koji se koristi u procesu proizvodnje đubriva, dostigla je rekordne visine poslednjih dana nakon ruskog napada na Ukrajinu.

"Jara" je drugi najveći svetski proizvođač amonijaka sa kapacitetom u Evropi od 4,9 miliona tona godišnje, koji se dalje koristi u proizvodnji urea đubriva.

Evropa i dalje može da uvozi đubrivo iz drugih regiona sveta, gde su cene gasa niže, ali će svako smanjenje proizvodnje verovatno imati negativan uticaj na globalno snabdevanje đubrivom, kažu analitičari.

Iz "Jare" su poručili da će nastaviti da prate situaciju i, koliko je to moguće, koristiti svoj globalni proizvodni sistem da održe snabdevanje kupaca i obezbede kontinuitet u lancima snabdevanja hranom, ali će smanjiti proizvodnju tamo gde je to neophodno zbog izazovnih tržišnih uslova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike