Lufthanza vratila celokupan iznos državne pomoći

12.11.2021

15:22

0

Kompanija je navela da je uspela da vrati preostali iznos duga i da je otkazala finansijsku pomoć koju nije iskoristila

Lufthanza vratila celokupan iznos državne pomoći
Lufthanza airbus - Copyright Pixabay

Nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthanza je saopštila danas da je vratila svu pomoć koju je prošle godine primila od države u borbi sa finansijskim problemima izazvanim pandemijom korona virusa.

Najveći nemački avio-prevoznik, u čijem su vlasništvu i kompanije Ostrijan Erlajns (Austrian Airlines) i Svis, dobila je paket pomoći od vlade u iznosu od devet milijardi evra sredinom 2020. Nemačka vlada je po tom osnovu preuzela 20 odsto udela u kompaniji, koja je odavno jasno dala do znanja da namerava brzo da vrati pomoć.

Otplatili i pre plana

Lufthanza je u današnjem saopštenju navela da je uspela da vrati preostali iznos duga i da je otkazala finansijsku pomoć koju nije iskoristila, prenosi agencija AP.

Takođe je precizirala da je ukupno povukla oko 3,8 milijardi evra pomoći, uključujući 306 miliona evra kojima je pokriven vlasnički udeo koji je preuzeo vladin fond za ekonomsku stabilizaciju.

- Otplata je izvršena mnogo ranije nego što je prvobitno planirano. To je bilo moguće prvenstveno zahvaljujući rastu potražnje za avionskim prevozom, brzom restrukturiranju i transformaciji Lufthanza grupe, kao i poverenju tržišta kapitala u kompaniju - navodi se u saopštenju.

Sačuvali radna mesta

Glavni izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor zahvalio se vladi i poreskim obveznicima na podršci, ističući da je pomoć koju su dobili omogućila kompaniji da sačuva više od 100.000 radnih mesta.

Državni stabilizacioni fond od avgusta smanjuje svoj vlasnički udeo u Lufthanzi i sada drži 14,09 odsto udela u kompaniji. Vlada je saopštila da će prodati preostali udeo do oktobra 2023.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike