Hoće da Rusima odseče Severni tok 2: Neverovatne ideje nemačkog ministra privrede

24.06.2022

10:16

0

Ministar privrede Nemačke, Robert Habek, ima novi "plan" za sporni gasovod Severni tok 2

Hoće da Rusima odseče Severni tok 2: Neverovatne ideje nemačkog ministra privrede
profimedia-0650351335 - Copyright Profimedia

Nemački ministar privrede, Robert Habek, razmišlja da „preusmeri“ gasovod Severni tok 2 koji čeka upotrebnu dozvolu. Ideja je da se odseče kopneni deo gasovoda u Nemačkoj i priključi na obalski terminal za utečnjeni prirodni gas, tvrdi magazin „Špigel“.

Taj deo gasovoda bi se nacionalizovao, presekao, a cevi koje vode preko kopna ka moru mogle bi onda da budu priključene na mobilni terminal za utečnjeni naftni gas (LNG).

„Špigel“ tvrdi da su se službenici Ministarstva privrede sastali sa predstavnicima holdinga Severni tok 2, koji je u navećem delu vlasništo ruskog Gazproma ali gde su akcionari i energetske kompanije iz EU.

Prednost tog plana je da bi taj gasovod bio odlična mreža za transport utečnjenog naftnog gasa ka jugu Nemačke ali iako je ideja tehnički izvodljiva, postoje problemi u vezi zaštite životne sredine, jer bi gasovod morao da prođe kroz zaštićene delove zemlje.

Tehnički jeste izvodljivo ali praktično bi nacionalizacija donela mnogo problema samom Berlinu. Ne samo da bi bili oštećeni evropski akcionari već bi sigurno usledila odmazda Moskve i nacionalizacija imovine nemačkih kompanija u Rusiji.

Sa gasnom krizom i pretnjom da Nemačka ostane potpuno bez ruskog gasa, aktivirana je ideja o korišćenju utečnjenog prirodnog gasa za koji se već decenijama "planiraju" dva terminala. Kako je njihova gradnja daleko, sada se u priču uvodi mobilni brod-terminal, kakve ubrzano nabavljaju po Evropi.

Problem je što ni LNG-a trenutno u svetu nema dovoljno. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike