Turbina malo kasni ali gasa će biti

18.07.2022

07:12

0

„Gaspromova“ turbina koja je bila „zarobljena“ u Kanadi krenula put Rusije

Turbina malo kasni ali gasa će biti
Copyright Screenshot/Youtube/NDR Doku

Simensova turbina za gasovod Severni tok 1 otpremljena je avionom za Nemačku iz pogona za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. jula, izvestio je danas list „Komersant“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promenjen i poslata je avionom, a nakon dospeća u Nemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, navodi list, a prenosi agencija Tass.

Turbina za gasovod koji ruski gas direktno ide do Nemačke dnom Baltičkog mora, trebalo bi da bude puštena u rad početkom avgusta, s obzirom na to da je potrebno vreme za njeno postavljanje. Redakcija ruskog dnevnog lista nije uspela da dobije komentar ni od „Simens Enerdžija“, firme kojoj je operater gasovoda poverio održavanje, ni od „Gasproma“, kao najvećeg akcionara gasovoda.

Nakon brojnih zahteva Nemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu „Simensovu“ turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi.

Evropska komisija je utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa, dok je Ukrajina uputila zvanična protest smatrajući da se time krše sankcje i dozvoljava Moskvi da nastavi da rat finansira prodajom energenata.

Severni tok 1 trenutno ne radi jer se nalazi u redovnom letnjem remontu od 11. jula, a prethodno je zbog kvara za koji Rusi kažu da je delimično izazvan nedostatkom turbine, protok bio smanjen na 40 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike