Dogodine više nećemo (toliko) zavisiti od Rusa: Trećina gasa stiže od Azera

14.07.2022

09:01

0

Autor: 24sedam

Iduće godine 30 do 40 odsto gasa Srbija će moći da uveze od drugih snabdevača osim „Gasproma“, najavila ministarka energetike

Dogodine više nećemo (toliko) zavisiti od Rusa: Trećina gasa stiže od Azera
Bez ruskog gasa će sve biti mnogo teže - Copyright Profimedia

Srbija će već sledeće godine moći da računa na 30 do 40 odsto gasa od drugih snabdevaća osim ruskog, jer postoje odgovori, pre svega, sa Azerbejdžanom ali i najave komercijalnih poslova u Grčkoj.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da država radi sve da gasa bude dovoljno ove zime, a da se od sledeće godine diversifikuje snabdevanje.

- Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali verujem da ćemo sada ubrzano raditi kako više ne bismo zavisili samo od jednog snabdevača gasom. Iduće godine u septembru Srbija završava gasovod Niš-Dimitrovgrad i kroz taj gasovod moći će da stiže i gas od drugih snabdevača, pre svega iz Azerbejdžana i iz LNG terminala u Grčkoj - kazala je Mihajlović na TV Hepi.

Srbija razgovara sa Azerbejdžanom o zakupu kapaciteta državne energetske kompanije za iduću godinu.

- Do tada, imamo ugovor i sa Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje gasa i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da obezbedimo da svega bude dovoljno - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je za gasnu bezbednost posebno važno povezivanje sa susedima i da Srbija planira da gradi gasne interkonekcije i sa Rumunijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Prevazići otpor zelenoj tranziciji

Govoreći o tranziciji ka čistijim izvorima energije, ona je rekla da je za Srbiju važno da gradi nove energetske kapacitete, pre svega da počne izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, Đerdapa 3 i Bistrice, koje su važne zbog balansiranja i sigurnosti u snabdevanju kad se poveća korišćenje obnovljivih izvora energije.

- Moramo biti svesni da je za dve i po godine u našem regionu skoro 20.000 ljudi umrlo kao posledica emisija iz elektrana koji koriste prljave izvore energije. U našem regionu 18 termoelektrana proizvelo je četiri puta više emisija štetnih gasova nego 220 termoelektrana u zemljama EU. Zbog toga treba da učinimo sve obezbedimo da imamo dovoljno energije i da to bude čista energija, a to možemo samo kroz nove investicije - navela je ministarka.

Otpori tom procesu, po njenim rečima, ne postoje ni kod privrede ni kod građana, a najveći kočničari procesa dekarbonizacije su javna preduzeća "koja bi da se ništa ne menja, iako bi upravo zelena energija mogla da im donese ozbiljne profite".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike