Stigao novi cenovnik: Evo koliko ćete plaćati benzin narednih 7 dana

08.07.2022

11:26

0

Autor: S. G.

Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata u Srbiji produžena je do kraja jula

Stigao novi cenovnik: Evo koliko ćete plaćati benzin narednih 7 dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vozači u Srbiji će od ovog petka za litar bezolovnog benzina BMB95 morati da izdvoje najviše 203 dinara, a za evrodizel 218 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju (do danas) benzin BMB95 je u maloprodaji najviše koštao 205 dinara za litar, a evrodizel 218 dinara, što znači da je ovog petka benzin pojeftinio, a dizel ostao na istom nivou.

ilustracija 24sedam
 

Podsetimo da je Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata u Srbiji produžena prošle nedelje u četvrtak (30. juna) i važiće do kraja jula, a prema njoj će se svakog petka raditi novi presek cena goriva u Srbiji.

Pored toga što je produžila ovu uredbu, Vlada Srbije je ponovo smanjila akcizu na gorivo, za zakonski maksimalno dozvoljenih 20 odsto. To znači da će ona biti kao što je bila od 11. marta do 28. aprila, odnosno 46,27 dinara po litru bezolovnog benzina i 47,58 dinara za evrodizel, oko 12 dinara manje od regularne akcize od 57,84 i 59,48 dinara.

Inače, maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike