Cena nafte ozbiljno pada pa Rusi udaraju kontru: Rampa za crno zlato iz Kazahstana

07.07.2022

08:27

0

Autor: G.M.Š.

Nafta na svetskim berzama pojeftinjuje poslednjih desetak dana ali bi sada odluka ruskog suda mogla da to zaustavi

Cena nafte ozbiljno pada pa Rusi udaraju kontru: Rampa za crno zlato iz Kazahstana
Copyright Pixabay

Ruski sud naredio je Konzocijumu Kaspijskog naftovoda (CPC), koji upravlja ovom rutom za snabdevanje Evrope, da obustavi aktivnosti na 30 dana.

Zaustavljanje naftovoda, kojim se transportuje nafta sa ogromnog kazahstanskog polja Tengiz preko Rusije do Crnog mora, mogla bi da zaoštri situaciju na tržištu nafte koje se i dalje suočava sa jednom od najgorih kriza od arapskog naftnog embarga 1970-ih, prenosi Rojters.

Sud u ruskom gradu Novorosijsk naložio je u sredu obustavu rada naftovoda CPC, koji učestvuje sa oko jedan odsto na globalnom tržištu nafte, navodeći kao razlog probleme u vezi sa izlivanjem nafte.

Nafta na svetskom tržištu je trenutno u padu, i tako je poslednjih desetak dana. Aktuelna cena je 101 dolar za barel brenta, a cena klizi pratično već mesec dana, otkako je 8. juna bila na veoma visokih 123,58 dolara.

Pad cene bi bio dobrodošao celom svetu, jer cena goriva je ukalkulisana u cenu svake robe i usluge, ali to ne odgovara zemljaqma proizvođačima u OPEK-u, ali pre svega ne odgovara Rusiji.

Moskva, pristisnuta zapadnim sankcijama i embargom na morski uvoz nafte u EU, učinili su da je ruska naftra morala da se više preusmeri ka istoku, Kini i Indiji. Međutim, zbog nužde u kojoj se našla Moskva, a koje su svesni kupci, ni cena nije mogla da ostane ista pa ruska nafta prodaje uz rekordno veliki diskont. Zbog toga Rusi, kojima je prihod od energenata glavni punilac budžeta, ne mogu sebi da dozvole da globane cene mnogo padnu.

Dug put do drugog puta

Zbog odluke ruskog suda, kojim se praktično zaustavlja protok tuđe nafte, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev naložio je danas vladi da diverzifikuje rute za isporuku nafte.

Screenshot: Bloomberg
 

Naravno takva odluka je očekivana ali je njeno ostvarenje na dugom štapu. Tokajev, koji nastoji da izbalansira odnose sa Rusijom, Zapadom i Kinom, dao je nalog da se uradi studija o izgradnji naftovoda preko Kaspijskog mora, kojim bi se kazahstanska nafta prenosila u Evropu zaobilazeći Rusiju.

Screenshot:pipeline-journal.net
 

 

Za samu studiju potrebne su godine, a nekoliko puta više za izgradnju samog naftovoda.

Tokajev je rekao da je poboljšanje lučke infrastrukture na Kaspijskom moru "strateški zadatak" za vladu, navodi se na zvaničnom veb sajtu predsednika. Prema informaciji sa sajta, predsednik nije pomenuo Konzorcijum Kaspijskog naftovoda, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike