Presekli: OPEK+ će mesečno isporučivati 50 odsto više nafte!

02.06.2022

14:39

0

Dogovor je da se poveća proizvodnja i isporuka na 648.000 barela nafte dnevno u julu i avgustu

Presekli: OPEK+ će mesečno isporučivati 50 odsto više nafte!
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Naftna alijansa OPEK+ dogovorila se na današnjem sastanku da podigne mesečnu kvotu povećanja proizvodnje za oko 50 odsto, izlazeći u susret višemesečnim zahtevima velikih potrošača, kao što su SAD, da podrže napore za ublažavanje visokih cena energije.

Ova grupacija, koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici s Rusijom na čelu, dogovorila je da poveća proizvodnju i isporuke tržištu na 648.000 barela nafte dnevno u julu i avgustu, sa 432.000 barela dnevno poslednjih meseci, javlja "Blumberg" pozivajući se na izvore iz OPEK+.

Povećanje kvote će biti proporcionalno podeljeno između članica alijanse na uobičajen način, naveli su izvori njujorške agencije. Zemlje koje ne mogle da povećaju proizvodnju, kao što su Angola, Nigerija i od nedavno Rusija, ipak će dobiti veće kvote.

To bi, po oceni "Blumberga", moglo da značiti da će realno povećanje ponude biti manje od zvanično dogovrene brojke, što je često bio slučaj poslednjih meseci.

Jače "odvrtanje slavine" je značajan zaokret za OPEK i njene saveznike, budući da su se do sada uporno držali svog plana o postepenom mesečnom povećanju isporuka čak i nakon napada Rusije na Ukrajinu, koji je uzburkao globalna tržišta i izazvao skok cena energije.

Naftni kartel je do sada izbegavao da razgovara o ukrajinskoj krizi na većini sastanaka, navodeći da je to politički, a ne tržišni problem.

Dodatno povećanje isporuka iz grupe OPEK+ u julu i avgustu verovatno će doći iz malog broja zemalja, budući da samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajniji obim slobodnih kapaciteta koji mogu brzo da se stave u funkciju. Mnoge druge članice alijanse se mesecima muče da ispune svoje kvote.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike