„A sad deo profita vratite narodu“: Francuska vlada preti gigantima u energetici i transportu

29.06.2022

10:22

0

Kompanije u sektoru energetike i transporta treba da učine više i da pomognu klijentima da se izbore sa inflacijom

„A sad deo profita vratite narodu“: Francuska vlada preti gigantima u energetici i transportu
Benzinska stanica, Foto:Pixabay/Andrzej Rembowski

Energetika i transport treba da kroz popuste vrate deo profita klijentima i potrošačima, smatra francuski ministar finansija Bruno Lemer.

- Mali broj kompanija je tokom krize ostvario profit kao što je to slučaj u sektorima poput energetike ili transporta... Želim da mi iznesu predloge kako bi vratili deo profita francuskom narodu - rekao je Le Mer za televiziju C NJuz, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, to se može učiniti u formi rabata na cene goriva ili kroz popuste transportnih firmi kao što je „CMA-CGM“.

- Ako odluče da ne učine više, mi ćemo posegnuti za našim nadležnostima - dodao je on.

Lemer je pozvao u ponedeljak energetskog giganta „TotalEnerži“ da se jače angažuje i pomogne kupcima da se izbore sa visokim cenama goriva tako što će produžiti i povećati rabate.

"Total" već popustio

Pošto su cene goriva dostigle rekordne vrednosti ove godine, „TotalEnerži“ je popustio pod pritiskom vlade i ponudio rabat od 10 evrocenti na cene goriva na benzinskim pumpama do kraja avgusta, pored rabata od 18 centi koji je dala država.

Francuska vlada treba da donese set zakona koji sadrže različite mere usmerene na povećanje kupovne moći potrošača koji su suočenih sa uzletom inflacije.

Lemer je naveo da je ekonomski rast Francuske "solidan" uprkos smanjenju ekonomskih izgleda zemlje.

Francuska vlada je juče oštro snizila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2022, ali nije menjala procenu budžetskog deficita uprkos milijardama evra dodatnih troškova za mere protiv inflacije, zahvaljujući većim poreskim prihodima od očekivanih.

Francusko ministarstvo finansija saopštilo je da se sada očekuje da će rast BDP-a u tekućoj godini iznositi 2,5 odsto umesto prethodno predviđenih četiri procenta, zbog uticaja talasa zaraze omikron sojem kovida na početku godine i ruske invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug