Subvencije za solarne panele: "Nesporazum“ opština i majstora zakočio konkurse

25.06.2022

05:33

0

I kod drugog konkursa za energetsku efikasnost domaćinstava, u koji su uključeni i solarni paneli, pokazano veliko interesovanje građana ali se pojavila jedna velika prepreka do "besplatne struje“

Subvencije za solarne panele: "Nesporazum“ opština i majstora zakočio konkurse
solarni panel kuća - Copyright Profimedia Pixabay

Mnogo građana Srbije, pogotovo oni koji žive u kućama pa imaju i bukvalno "svoj krov nad glavom“ na kome bi mogli da postave solarne panele, maštaju o tome da prave sopstvenu struju.

Država je nekima od njih izašla u susret pokretanjem programa o energetskoj efikasnosti, u koji su pored zamene kotlova i stolarije sada uključeni i kućni solarni sistemi. Ali, čak i oni koji su prošli na konkursima opština još su daleko od toga da sa svojih krovova dobijaju besplatnu struju jer je izbio „spor“ između opština i dobavljača opreme i izvođača radova.

Iako su „Javni pozivi za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe“ usvojeni po opštinama Srbije još u novembru i decembru prošle godine, solarne panele bi ovih dana moglo da počinje da dobija tek 14 domaćinstva u Jagodini.

U Jagodini do pred kraj, u Bojniku još na početku

Samo je ta lokalna uprava, od 37 prijavljenih i odobrenih u državnom programu Ministarstva energetike, uspela da završi ceo proces: da prođe na konkursu Ministarstva, potom raspiše javni konkurs i izabere firme koje će sisteme obezbediti i ugraditi, i na kraju da pozove da se prijave pa od kandidata odabere građane koji će dobiti subvenciju države.

Od 37 prijavljenih opština do danas, prema podacima Ministarstva energetike, 26 je uspelo da raspiše poziv građanima. Nekima se, kao Kragujevcu i Lučanima, konkurs zasvršava u ponedeljak, a samo je šest opština dobacilo do preliminarne liste domaćinstava koja bi mogla da dobiju subvenciju. Samo je Jagodina stigla i do konačne liste, dok u Bojniku, na primer, nisu još raspisali ni konkurs za firme.

Ali ni u Jagodini posao nije priveden kraju jer ostale su neke „sporne stvari“, kaže za 24sedam Marko Marković iz „Alu Markom Com“. Ova novosadska firma je prošla na konkursima u nekoliko opština ali sa nekima neće sklopiti i ugovore.

RINA
 

- Stvar je stala, a to nije samo problem naše firme već i drugih dobavljača. Pare od subvencija građanima i firmama uplaćuju se tek u roku dužem od tri meseca. Sa ovim poskupljenjima na tržištu mi ne možemo da garantujemo cene građanima iz ponude za ugradnju za četiri meseca. Da je makar do 30 dana, ali ovako... A pritom je tražena i mala cena po kilovatu panela – objašnjava Marković.

On kaže da ne zna šta je sporno jer bi opštine trebalo da imaju spremljen novac za subvencije, koje pola daju one, a pola Republika, odnosno Ministarstvo energetike.

Svi se boje skupe struje

Na šteti zbog ovakve situacije i novog prolongiranja su samo građani jer firme neće to ni osetiti.

Prvo, zbog toga što je broj građana po opštini koji dobijaju subvenciju, polovinu investicije a maksimalno do 420.000 dinara (oko 3.500 evra), mali. Recimo, u Jagodini je na finalnoj listi 14 domaćinstava. Cene koje su dale firme na konkursu opštine idu od 630.000 do 1.074.000 dinara (5.360 do 9.150 evra).

Drugo, posla sa solarnim panelima je "preko glave“ i bez subvencija.

- U odnosu na prošlu godinu interesovanje građana je bukvalno 100 odsto veće. Ne možemo da postignemo da svima udovoljimo. Manje sisteme sada možemo da nekom ugradimo za 15 do 20 dana a za veće se čeka mesec. Svi se plaše poskupljenja struje, javljaju se i firme, jer privredi će struja skočiti od jula – kaže Marković.

Posla ima ali panela i drugih delova sistema koji se mahom nabavljaju iz Kine i ne baš toliko. U „Alu Markom Com“ kažu da se snalaze jer imaju dugogodišnje dobavljače ali da situacija na tržištu nije sjajna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike