Dogodilo se: Fed rekordno podigao kamatnu stopu i smanjio prognozu rasta

16.06.2022

08:03

0

Rast kamatne stope od tri četvrtine poena nije zabeležen skoro tri decenije

Dogodilo se: Fed rekordno podigao kamatnu stopu i smanjio prognozu rasta
Džerom Pauel, prvi čovek Federalnih rezervi SAD - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Američke Federalne rezerve (Fed) podigle su referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena na sednici završenoj u sredu uveče. To je najagresivnije povećanje stope od 1994. godine, a uz njega je snižena i procena privrednog rasta SAD.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je nadležan za utvrđivanje visine kamatnih stopa, podigao je nivo referentne kamate na sredstva Feda na raspon od 1,5-1,75 posto, na najviši nivo od početka pandemije u martu 2020, čime su okončane višenedeljna tržišna nagađanja.

- Jasno je da je današnje povećanje od 75 baznih poena neuobičajeno veliko i ne očekujem da će potezi ovog obima postati uobičajeni - rekao je predsedavajući Feda, Džerom Pauel, ali je dodao da očekuje da će i na julskom sastanku doći do podizanja stope od 50 ili 75 baznih poena, prenosi CNBC.

Korak po korak

On je naveo da će se odluke donositi "sastanak po sastanak" i da će Fed "nastaviti da informiše o našim namerama što jasnije možemo".

- Želimo da vidimo napredak. Inflacija ne može da se smanji dok se počne da stagnira. Ako ne budemo videli napredak... to bi moglo da nas izazove da reagujemo jače. Uskoro ćemo videti određeni napredakt - rekao je Pauel.

I Švajcarci u akciji: Nenajavljen potez centralne banke

Švajcarska nacionalna banka (SNB) neočekivano je podigla danas referentnu kamatnu stopu prvi put u poslednjih 15 godina, pridruživši se drugim centralnim bankama u pooštravanju monetarne politike s ciljem zaustavljanja rasta inflacije. Centralna banka Švajcarske je povećala ključnu kamatu za pola procenta na minus 0,25 posto sa nivoa od minus 0,75 procenata, koju je primenjivala od 2015. godine, izveštava Rojters. To je prvo povećanje kamate SNB-a od septembra 2007.

Akcije na Volstritu su bile nestabilne nakon odluke FED-a, ali su ojačale tokom Pauleovog obraćanja na konferenciji za novinare posle sednice.

Referentna stopa Feda će završiti godinu na 3,4 procenta, što je na sredini ciljanog raspona predviđanja pojedinih članova FOMC-a. To je za 1,5 procentnih poena više u odnosu na martovsku procenu.
Komitet takođe predviđa da će kamatna stopa porasti na 3,8 procenata u 2023. godini, za čitav procentni poen iznad nivoa koji se očekivao u martu.

Zvaničnici Feda su takođe značajno smanjili prognoze ekonomskog rasta SAD za 2022. godinu, i sada predvđaju povećanje BDP-a od samo 1,7 odsto u odnosu na martovsku projekciju od 2,8 procenata.

Što se inflacije tiče, takođe su podigli prognozu za celu 2022. godinu na 5,2 posto sa prvobitno predviđenih 4,3 odsto, dok baznu inflaciju, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, vide na 4,3 procenta, što je za samo 0,2 procentna poena više u odnosu na prethodnu projekciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike