Godišnji odmori i Kinezi poskupeli naftu: Brent preskočio 120 dolara

08.06.2022

07:17

0

Cene nafte su ubrzale rast na svestskim berzama danas pošto investitori vide manjak ponude usled zahuktavanja američke letnje sezone vožnji i izlaska Kine iz kovid lokdauna

Godišnji odmori i Kinezi poskupeli naftu: Brent preskočio 120 dolara
Copyright Profimedia

Evropska nafta brent se trguje jutros za 121,3 dolara po barelu, prema podacima Blumberga u devet ujutro po našem vremenu, dok barel američke WTI nafte košta 119,8 dolara.

Američki institut za naftu procenjuje da su zalihe benzina u SAD porasle prošle nedelje za 1,82 miliona barela, izveštava "Blumberg", ali malo je verovatno da će to znatnije uticati na ublažavanje situacije s ograničenom ponudom na tržištu goriva.

Zalihe su i dalje na najnižem sezonskom nivou u poslednjih devet godina, ocenjuje njujorška agencija.

Cene na tržištu nafte imaju uzlazni trend ove godine usled oporavka ekonomija od pandemije, mada su rusko-ukrajinski sukob i ponovno izbijanje korona virusa u Kini povremeno izazivali ekstremne oscilacije cena.

Peking sada nastavlja da ukida mere protiv kovida jer zaraza jenjava, što znači da će se povećati poslovna aktivnost u zemlji, a time i potražnja za energijom, pre svega u industriji.

Screeenshot:Bloomberg
 

 

Tu imamo i zabranu uvoza ruske nafte u EU, koja sada ide u većoj meri na azijsko tržište, uz velike diskonte.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja "crnog zlata" i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Volstrita sada predviđa da će cena sirove nafte brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u peridu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu, prenosi CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike