Kako da se jeftinije vozimo na struju: E-automobil može i polovan, ali i rentiran

08.12.2021

06:33

0

Voziti još (pre)skupe električne automobile moguće je jeftinije i u Srbiji, jer mogu da se kupe polovni, ali i da se u iznajmljenom oseti čar vožnje na struju

Kako da se jeftinije vozimo na struju: E-automobil može i polovan, ali i rentiran
sajam polovnih automobila (30) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sever Evrope luduje za njima, ali i istok Rusije, a sada smo se uverili da se i među prodavcima polovnih automobila u Srbiji javlja svest da i električni automobili moraju da budu deo ponude. Jer prednosti su ogromne, pogotovo u Srbiji gde se ne plaća dopunjavanje strujom "van kuće", kaže za 24sedam Ivan Marinković, menadžer prodaje vozila u šabačkoj kući "Balkan auto".

Ta auto-kuća je na "Sajmu korišćenih vozila", održanom prvi put proteklog vikenda u Beogradu, pokazala tu neobičnu srpsku "ekonomičnost"  na "Sitroenovom“ modelu "C-zero“.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ovaj gradski automobil iz 2019. godine sa 5.000 pređenih kilometara kao polovnjak se može kupiti za 10.000 evra. Za te pare se dobija potpuno električan automobil, a to trenutno u Srbiji znači da se vozi gotovo besplatno.

- Ovo je idealan gradski automobil, za koji ne treba da izdvajamo novac za gorivo jer kod nas možemo da ga punimo besplatno u tržnim centrima. Dok vi obavite kupovinu, njegova baterija je već napunjena – ističe Marinković

Međutim, jeftina, da ne kažemo besplatna, vožnja trenutno u Srbiji zbog nemogućnosti prodaje struje za automobile, nije jedina prednost vožnje električnih automobila. Konstrukcija e-automobila je ekonomska prednost sama po sebi.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Električni automobili imaju automatski menjač pa su lakši za vožnju ali i praktično nemaju troška održavanja kao klasični automobili. Vozila na benzin ili dizel imaju 2.500 delova, dok električni samo 250. Jednom u 30.000 pređenih kilometara radi se servis, gde su najbitnija stavka kočnice zbog rekuperacije (pravljenja struje pri kočenju) – navodi Marinković.

Uživanje u električnoj vožnji može i na rentu

Ali da se u čarima vožnje na struju može uživati i bez toga da se potroše desetine hiljada evra na sopstveni automobil, ističu u firmi "Vozim na struju“, koja je deo "PaneAG Grupe“, beogradske kompanije koja se bavi prodajom ali i iznajmljivanjem električnih vozila. Oni su se na „Sajmu korišćenih vozila“ predstavili sa malim automobilima kineske firme „Židou“.

- Mi smo započeli novi koncept, rent-a-kar vozila na struju. U Srbiji možete voziti na struju tako što ćete kupiti automobil na struju, ili ga iznajmiti na dan, ili sat, dva. Tako se vozimo, a štitimo životnu sredinu a klijent može da vidi kako je to voziti automobil na struju i da li mu to odgovara pre nego što ga eventualno kupi – kaže za 24sedam Zorana Đorić, PR menadžer „Vozim na struju“ iz Beograda.

24sedam/Nenad Vujanović
Kupovina, rentiranje ili dostava... glavno da je ekološki: Zorana Đorić, Vozimnastruju.rs

Ali, to nije sve, jer pored „turističke“ vožnje po Zlatiboru ili rentiranja u drugim gradovima Srbije, ovi mali „kinezi“ mogli bi da postanu sastavi deo voznog parka dostavnih službi u našoj zemlji.

- Dozvoljena je prepravka ovog vozila iz putničkog u dostavno, i firme koje se budu odlučile da ga kupe moći će da ga uzmu kao komercijalno, bez PDV-a. Vozilo košta 20.000 evra, na šta se dobija subvencija države od 5.000 evra. Ali kada se kupi, onda vožnja košta od 30 do 90 dinara za 100 kilometara – kaže Vesna Đorić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike