Vesele osamdesete na Sajmu automobila: "Zastavini" oldtajmeri za sve jugonostalgičare (FOTO/VIDEO)

14.05.2022

07:35

0

U Hali 3 ovogodišnjeg sajma, nakon skoro 15 godina, jedan do drugog izloženi su "fića", "tristać", "kec", "jugo"...

Vesele osamdesete na Sajmu automobila: "Zastavini" oldtajmeri za sve jugonostalgičare (FOTO/VIDEO)
24sedam/Goran Sivački

Oni su nas vratili u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Izloženi su po "starosti“, pa je tako prvi "fića kontraš“ iz pedesetih, do njega je običan "fića 750“, zatim "tristać“, tu je i „kec 128“, nezaboravni "jugo“, kao i retko viđeni kabrioleti.

"Zastavini“ automobili, sada već oldtajmeri, zauzeli su posebno mesto na Beogradskom sajmu automobila. Iako nisu na prodaju, nema ko se od posetilaca nije pored njih zaustavio, zagledao ih, otvorio vrata i vratio u prošlost...

Priče iz mladosti...

Pored ovih lepotana je, u Hali 3 na Sajmu automobila, sve vreme "dežurao“ Slobodan Novaković, iz udruženja "Yugoverse“.

- Ovo je nešto što dugo nismo mogli da vidimo na Beogradskom sajmu automobila. Mi smo ovde izložili "Zastavine“ automobile pod okriljem organizacije "Yugoverse“, koja je sada već prerasla u turističku organizaciju koja pruža strancima i, naravno, našima ljudima obilazak ovim automobilima po Beogradu, ali i šire po Srbiji – priča za 24sedam Novaković.

Kako objašnjava, zamisao ove organizacije je da se kroz ove automobile oživi duh sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka i oseti priča turističkih vodiča o Jugoslaviji, o tom vremenu, o Beogradu, njegovim zgradama...

- Ljubitelji tog vremena i automobila "Zastave“ nas dugo prate i znaju šta radimo. Svako od njih ima neku priču iz detinjstva i mladosti koja je vezana za neki "Zastavin“ auto, bilo da je "fića“, "kec“ ili "jugo“. Svi smo nekako bili povezani sa imenom "Zastava“, ona je naša – kaže Novaković.

Voze i danas bez problema

Svi ovi automobili prešli su, kako dodaje, mnogo kilometara, i većina ih je i danas u voznom stanju.

- Voze oni i van Beograda, pa i u inostranstvo. Možda ne mogu da pariraju današnjim automobilima, ali nije problem da se otisnu bilo gde, 600 pa i 1.000 kilometara daleko – navodi naš sagovornik.

On ističe da od zatvaranja "Zastavine“ fabrike 2008. godine na sajmovima automobila nije bilo njihovih vozila.

- Za nas je ovo lepa vest, a nadam se i drugim ljudima koji su pomalo jugonostalgični – iskren je Slobodan.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi