Rimac naljutio Hjundai: Ne sviđa im se bliskost sa Poršeom

03.05.2022

13:39

0

Autor: 24sedam

Odnos velikog južnokorejskog proizvođača zakomlikovao se nakon što je „Porše“, kao deo „Folskvage grupe“ povećao udeo u hrvatskom proizvođaču električnih hiperautomobila

Rimac naljutio Hjundai: Ne sviđa im se bliskost sa Poršeom
Copyright Profimedia

"Hjundai Motor“ prekida saradnju na projektima s „Rimac Grupom“ nakon što je hrvatski proizvođač produbio veze s „Poršeom“ piše „Automotiive News Europe“.

„Hjundai“ i sestrinska firma „Kia“ zajedno su uložili 80 miliona evra u „Rimac Automobile“ 2019. godine i tako preuzeli 12 odsto kompanije, a sad je ta investicija koja je urodila projektom dva sportska automobila , pod znakom pitanja, piše „Večernji list“.

„Hjundai“ sa firmom Mata Rimca radi na dva projekta, konceptna ekološka sportska automobila iz portfelja svog sportskog podbrenda “N”: električni sportski automobil „profesi N“ i sportski automobil na gorive ćelije „nekso N“.

Neki projekti nisu gotovi a odnosi su zahladneli jer se hrvatska firma dodatno povezala s južnokorejskim konkurentom „Folksvagenom“, odnosno njegovom podružnicom premijum autombila „Pošeom“.

U zadnjih godinu dana nemački proizvođač sportskih automobila je s 10 odsto udela u „Rimac grupi“ stigao je na gotovo četvrtinu. U transakciji je „Rimac Grupa“ je preuzela upravljanje proizvođačem superautomobila „Bugatijem“ od „Folskvagen Grupe“.

I „Rimca“ kažu da će s „Hjundaiem“ okončati projekt električnog sportskog automobila - a očekivani datum lansiranja automobila je početak 2023. godine – kao i na još jenom projektu a da je jedan već gotov.

- Nekoliko drugih budućih inicijativa su u fazi dijaloga - rekla je portparol “Rimac Automobil Automotiv Informejšen Jurop“, negirajućiu da ima problema sa Korejcima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike