Kako se „rešiti“ Rusa: Evropljani se okreću plutajućim LNG terminalima

26.04.2022

07:49

0

Nemačka dobija svoj plutajući terminal za tečni gas 2023. godine a Finska i Estonija će iznajmljivati

Kako se „rešiti“ Rusa: Evropljani se okreću plutajućim LNG terminalima
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Nemačkoj, u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn će početkom 2023. godine biti pušten u rad plutajući terminal za tečni prirodni gas (TPG), objavio je danas list „Velt“, pozivajući se na premijera te države Danijela Gintera.

- Radimo punom parom na ovome... Naš cilj je da terminal završimo do početka 2023. i to ćemo postići - rekao je Ginter za "Velt", prenosi Rojters.

Terminal u gradu Brunsbitelu će povećati kapacitet nemačke gasne mreže sa pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, izvestio je list.

Ginter je takođe rekao da će biti povećana proizvodnja nafte na nemačkoj obali Severnog mora, dodaju novine.

Finska i Estonija idu na rentu

Nisu se samo Nemci okrenuli plutajućim terminalima. I Finska i Estonija su odlučile za plutajućew terminale ali će one da zakupe veliki brod u ut svrhu. Projekat je najavljen ranije u aprilu ali je u javnosti i dalje objavljeno samo nekoliko detalja.

Brod dug 200 metara sa LNG terminalom, odnosno plutajuća jedinica za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), nalaziće se na obali Finske u blizini mreže za prenos prirodnog gasa. Tačna lokacija još nije poznata.

Savetnik u ministarstvu za trgovinu i industriju Finske Arto Rajala rekao je za „Euractiv“ da se razmatra nekoliko mogućnosti oko lokacije broda.

Jedna od mogućnosti mogao bi da bude Inko ili grad Hamina, gde do početka oktobra treba da bude završen LNG terminal. Međutim, cilj je da se brod stavi na raspolaganje za sledeću zimu i, ukoliko radovi ne budu završeni, biće smešten u Estoniji, u Paldiski, gde će biti spreman da primi LNG od 1. novembra.

Estonija je saopštila da želi da stavi tačku na uvoz ruskog gasa do kraja godine.

"Ne pitaju za cenu"

U Finskoj je udeo gasa u energetskom miksu samo šest odsto ali je taj energent važan za industriju. Najveći deo prirodnog gasa dolazi iz Rusije ali i preko gasovoda Baltikkonektor koji ide do LNG terminala Klaipeda u Litvaniji.

Navodi se i da je počela potraga za brodom sa LNG terminalom ali da je svetska tražnja velika.Cena projekta broda sa LNG terminalom nije objavljena. Član uprave „Esti gasa“ Margus Kasik rekao je nedavno u intervjuu za „ERR njuz“ da je plutajući terminal znatno skuplji od stacionarnog zbog operativnih troškova.

Direktor operatera sistema struje i gasa Elering Tavi Veskimegi rekao je 19. aprila za ERR da i operateri sistema moraju da učestvuju u nabavci broda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike