Obećanja, obećanja: Nemci se nadaju da će se ove godine rešiti uglja i nafte iz Rusije, gasa malo teže

12.03.2022

15:14

0

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek izjavio je danas da njegova zemlja želi da potpuno završi sa uvozom uglja i nafte iz Rusije do kraja godine

Obećanja, obećanja: Nemci se nadaju da će se ove godine rešiti uglja i nafte iz Rusije, gasa malo teže
granica kamioni profimedia-0509114851(1) - Copyright 24sedam/Profimedia

Nemački ministar ekonomije najavljuje da Nemačka namerava da prekine sa korišćenjem ruskog uglja na jesen, piše nedeljnik "Frankfurter alemajne zontagcajtung", preneo je AP.

Habek je, takođe, izjavio da će Nemačka postati "skoro potpuno nezavisna od ruske nafte do kraja godine".

Polovina nemačkog snabdevanja ugljem i naftom trenutno je iz Rusije. Kako je Nemačka zatvorila se svoje ugljenokope a uskoro će i termoelektrane ugalj (rok je priblićen na 2030.) rešavanje pitanja ruskog uvoza ovog energenta nije nerešiv problem.

Sa gasom je pitanje potpuno drugačije, jer elektrane na ugalj se menjaju onima na gas (Nemci su izričito protiv nuklearki), što znači da će gas trebati još više.

Habek je rekao da će odvajanje od ruskog gasa biti znatno teže, ali da vlada radi, kako je rekao, "pod teškim pritiskom" da to učini.

Od 142 milijarde kubnih metara gasa koje je Nemačka uvezla prošle godine oko trećina je došlo iz Rusije, 20 odsto iz Norveške a 12 odsto iz Holandije.

Nemačka vlada je prošlog meseca zaustavila sertifikaciju gasovod „Severni tok 2“, kojim je trebalo da se dopremi još prirodnog gasa iz Rusije u Ukrajinu, zbog oružanog napada Moskve na Kijev.

Zbog nestašice gasa i ogromnih cena po kojima se na spot tržištu taj energent plaća od sredne prošle godine, kao i neizvesnosti oko potencijalnog prekida dotoka gasa iz Rusije (bilo zbog ratnih oštećenja, bilo poliitčlke odluke), Vlada Nemačke je krenula da po svtu pronalazi načine da dopremi ukapljeni zemni gas i počela je projekat gradnje dva takva prijemna terminala na severu zemlje.

Oko ove velike investicije, samo jedan terminal je više od milijardu evra, i to u situaciji kada se drugi slični evropski terminali koristre tek 40 odsto, podeljena su mišljenja i u samoj Nemačkoj

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike