Veliki dogovor: Amerikanci Evropljanima prodaju 50 milijardi kubika gasa godišnje

25.03.2022

10:44

0

EU i SAD postigle su danas sporazum o isporuci američkog ukapljenog gasa (LNG) kako bi se smanjila zavisnost od ruskog energenta

Veliki dogovor: Amerikanci Evropljanima prodaju 50 milijardi kubika gasa godišnje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska unija postigla je danas sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama da Amerikanci Evropljanima prodaju godišnje 50 milijardi kubnih metara ukapljenog prirodnog gasa (LNG).

Ukoliko se sporazum ostvari kako je dogovoreno, u šta pojedini eksperti sumnjaju da je moguće, time bi se već od ove godine smanji evropska zavisnost od ruskog gasa, a ruski energent bi potpunosti bio zamenjen drugim izvorima do 2027. godine.

SAD su se obavezale da će, u saradnji sa međunarodnim partnerima, do kraja ove godine u EU izvesti 15 milijardi kubnih metra LNG, dok bi u narednim godina te isporuke trebalo da budu oko 50 milijardi kubnih metra prirodnog gasa.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, poručio je iz Brisela da se njegova zemlja već odrekla svih ruskih energenata i da će snažna američka industrija podržati dobrodošle namere EU da brzo smanji zavisnost od ruskog gasa i osigurati da ”evropske porodice imaju grejanje tokom naredne dve zime”, dok se ne izgradi infrastruktura za otpornu i čistu energetsku budućnost Evrope.

Nemačka „drastično smanjuje zavisnost od Rusije“

Nemačke vlasti saopštile su danas da će brzo i drastično smanjiti svoju zavisnost od ruskih energetskih izvora i dodale da će odustati od ruskog uglja do jeseni i njene nafte do kraja godine.

"Do sredine godine uvoz ruske nafte u Nemačku trebalo bi da se prepolovi, a do kraja godine mi težimo ka gotovo potpunoj nezavisnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Dodaje se da Nemačka već od jeseni može da bude nezavisna od ruskog uglja.

Što se tiče gasa, Nemačka bi mogla da bude "u velikoj meri nezavisna do sredine 2024. godine", navelo je nemačko ministarstvo.

"Nezavisnost" ima cenu

- Danas smo se dogovorili o zajedničkom planu kako da postignemo taj cilj i ubrzamo put ka bezbednoj i čistoj energetici u budućnosti. Pomoći ćemo EU da smanji zavisnost od ruskog gasa što je to brže moguće i da smanji ukupnu potrošnju gasa - poručio je Bajden.

On kaže da zna da će eliminacija ruskog gasa ”imati cenu za Evropu”, ali i ocenjuje da je to ispravno sa moralnog stanovišta i da će dovesti do jačeg strateškog položaja.

SAD i Evropska komisija dogovorile su se oko izgradnje i bezbednosti novih LNG infrastruktura i oko hitnih procedura izvoza i uvoza LNG, a Evropska komisija se obavezala da će sa državama članicama raditi na ubrzanju njihovih regulatornih procedura za reviziju i utvrđivanje odobrenja za infrastrukturu za uvoz LNG.

Profimedia
 

 

Presednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa zajedničke konferencije za medije sa predsednikom Bajdenom poručila da je transatlantsko partnerstvo ”jače nego ikada” i da će EU zameniti Rusiju kao snabdevača gasom za ”snabdevače kojima može da veruje, koji su prijatelji i pouzdani”.

”Obećanje SAD da obezbedi EU dodatnih najmanje 15 milijardi kubnih metara gasa ove godine je veliki korak u tom pravcu. To će zameniti LNG nabavke koje dobijemo trenutno iz Rusije. SAD i EU će osigurati stabilne isporuke dodatnih 50 milijardi kubnih metara američkog LNG do 2030. godine, što je trećina ruskog gasa koji se izvozi u Evropu”, kaže Lajen.

EU i SAD su dogovorile strateško partnerstvo i u oblasti zaštite klime, obezbeđivanja stabilnog tržišta hrane, i prihvatu migranata iz Ukrajine i razmeni podataka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike