Lepe vesti sa pumpi: Pojeftinilo gorivo u Srbiji

08.04.2022

10:48

0

Ministarstvo trgovine odredilo je nove cene benzina od 95 oktana i evrodizela koje su simbolično ali ipak manje nego što su bile

Lepe vesti sa pumpi: Pojeftinilo gorivo u Srbiji
pumpe (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia

Kao i svakog petka popodne, otkako se sprovodi druga po redu uredba o ograničavanju maloprodajnih cena pojedinih vrsta naftnih derivata, i danas je Ministarstvo trgovine odredilo nove cene koje će važiti narednih nedelju dana.

Na benzinskim stanicama u Srbiji BMB95 oktana može da košta najviše 174,2 dinara za litar a (običan) evrodizel 196,4 dinara.

To znači da je ovo drugo zaredom nedeljno pojeftinjenje goriva. Ovoga puta smanjenje je za 0,8 dinara manje kod benzina i 0,6 kod dizela, dok je prošle nedelje smanjenje bilo za oko jedan dinar.

Cena benzina je sada na nivou tek nešto višem nego što je bila pre uvođenja prve uredbe za zamrzavanju sredinom februara (173,9 dinara), dok je dizel sedam dinara skuplji. 

Cene goriva sa aditivima (BMB98, BMB 100, i „super dizeli“) nisu ograničene, kao ni autogas (TNG), dok je cena evrodizela za poljoprivrednike fiksirana na 197 dinara.

Zamrzavanje važi do kraja aprila

Vlada Srbije odlučila je da aktuelnu uredbu, koja se sprovodi mesec dana i koja je trebalo da važi do 11. aprila, produži do kraja meseca.

24sedam
 

Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih stanica fiksirana na šest dinara po litru goriva. Veleprodajni cenovnici prave se na osnovu kotacije cena derivata u za nas relevantnom regionu Mediterana.

Uz nedeljno usklađivanje cene, vlada je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.  

Na svetskim berzama nafta je poslednje dve nedelje u padu i dana je na nivou od 100 dolara za barel evropskog brenta.

Screenshot: Bloomberg
 

Na pojeftinjenje su uticale najave o veliko "oslobađanju" nafte iz strateških rezervi SAD i njihovih partnera iz Međunarodne organizacije za energiju, kao i smanjenje potražnje iz Kine zbog zbog zatvaranja industrijske oblasti Šangaja zbog slučajeva zaraze kovidom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike