Koriste priliku za profit: Zapad bojkotuje, pametni Kinezi i Indijci kupuju

26.03.2022

19:05

0

SAD su zabranile uvoz ruske nafte, Velika Britanija je smanjuje a dok se EU nećka, Kina tiho kupuje jeftinu rusku naftu a Indija još više

Koriste priliku za profit: Zapad bojkotuje, pametni Kinezi i Indijci kupuju
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

U svetu gde se danas barel nafte vrti između 110 i 120 dolara, a „crno zlato“ kojeg ionako nema dovoljno na tržištu bojkotu najveći globalni trgovci sa Zapada samo zato što je rusko, neki koriste priliku da dođu do jeftinog energenta.

A da jeftiniji energent znači i jeftiniji krajnji proizvod dobro znaju „majstori za cene“ i jeftinu proizvodnju – Kinezi i Indijci.

Kineske rafinerije nafte diskretno kupuju jeftinu rusku naftu koja nastavlja da „curin“ na tržište a za razliku od indijskih državnih prerađivača koji su raspisali niz tendera za kupovinu vodeće ruske nafte tipa „ural“, kineski državni prerađivači pregovaraju privatno sa prodavcima, javlja „Blumberg“.

Nezavisne rafinerije u ovoj zemlji takođe „tiho“ kupuju, kažu trgovci koji su tražili da ne budu identifikovani.

Većina kupaca za Zapada izbegava rusku sirovu naftu nakon sankcija uvedenih Moskvi zbog napada na Ukrajinu, plašeći se štete po svoju reputaciju.

Kineske nezavisne rafinerije, koje čine četvrtinu prerađivačkih kapaciteta u zemlji a koje se uglavnom nalaze u provinciji Šandong, kupile su nešto nafte gasovodom ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean) koja se za tržišta Japana, Kine i Južne Koreje, utovaruje u ruskoj luci Kozmino, tvrde trgovci.

Nedavne kupovine ESPO-a nafte od strane nezavisnih rafinerija, poznatih kao „čajnici“, odnose se na pošiljke koje će se utovarivati u maju, a kineski prerađivači se kontinuirano raspituju o ruskoj nafti, rekli su trgovci.

Gas naručen od Amerikanaca, za naftu nema rešenja

Evropska Unija je na sastanku NATO u Briselu dogovorila sa SAD isporuke 15 miliona kubnih metara utečnjenog prirodnog gasa do kraja godine i 50 miliona kubika godišnje od 2023. To bi trebalo da smanji evropsku zavisnost od ruskog gasa ali za naftu nema rešenja. Rusija je najveći svetski izvoznik nafte i Evropa od nje kupuje četvrtinu ukupnih količina koje uveze sirove nafte ali i 15 odsto dizela koji potroši.

ESPO je omiljeni tip nafte jer se može otpremiti u njihove manje luke - koje nisu u mogućnosti da prime veća plovila – i to sa kraće udaljenosti, tako smanjujući troškove.

Neki „čajnici“ rade sa trgovcima na opcijama finansiranja i proveravanju raspoloživosti brodova za isporuku sirove nafte po „razumnoj ceni“, a takođe razmatraju kupovinu „urala“, rekli su trgovci. „Ural“ koji su kupili državni prerađivači biće isporučen u junu, dodaju oni.

„Razumna cena“ znači da se ruski „ural“ zbog sankcija prodaje 24 odsto jeftinije od evropskog  „brenta“.

Trgovanje ruskom naftom uglavnom se sklonilo od očiju javnosti nakon invazije na Ukrajinu. Kupci i prodavci primorani su da se upuste u privatne pregovore nakon što su tenderi prestali da privlače ponude. Britanski „Šel“ dobio je oštre kritike nakon kupovine ruske nafte nedugo nakon početka rata.

Još jedan tip ruske nafte „sokol“ takođe teče, ali u Indiju. Državne kompanije „Indian Oil“ i „Hindustan Petroleum““ za maj su kupile nešto „sokola“ od „ONGC Videsh“, partnera u projektu „Sahalin-I“, kako kažu trgovci. Tereti se utovaruju sa terminala De-Kastri.
Indian Oil, Hindustan Petroleum i ONGC odbili su da komentarišu.

Screenshot: Transportenvironment.org
 

Japanska kompanija za razvoj nafte i gasa „Sahalin“, poznata kao “SODECO“, koja takođe ima udeo u projektu „Sahalin-I“, odbila je da komentariše svoj budući izvoz „sokol“ nafte. Trgovci su rekli da će neki kupci u Severnoj Aziji verovatno u maju preuzeti svoje već naručene terete.

Indija je od kraja februara do sada kupila najmanje 13 miliona barela „urala“, prema podacima koje je prikupio „Blumberg“, a „Indian Oil“ je kupio još tri miliona barela na poslednjem tenderu.

Količina u zemlji u proseku je iznosila oko 128.000 tona mesečno u 2021, pokazuju proračuni „Blumberga“ zasnovani na podacima o praćenju brodova. „Ural“ se isporučuje iz luka u Baltičkom i Crnom moru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike