Ne pada im na pamet: Šta kaže šef Dojče banke o Severnom toku 1

19.03.2022

11:56

0

Šef "Dojče banke" Kristijan Zeving bio je izričit u vezi sa idejom o zaustavljanju protoka ruskog gasa kroz gasovod do Nemačke

Ne pada im na pamet: Šta kaže šef Dojče banke o Severnom toku 1
Copyright Screesnhot/Youtube

Na pitanje da li treba u okviru zapadnih sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu, prekinuti dovlačenje ruskog gasa u EU, prvi čovek velike nemačke banke kaže:

- Ako isključimo Severni tok 1, to ne bi bio samo prekid isporuke ruskog gasa Nemačkoj, već bi uskoro dovelo do ozbiljnih problema u snabdevanju energentima i došlo bi do značajnog povećanja cena u našoj zemlji - rekao je Zeving.

On dodaje da prvo najavljene dodatne ekonomske sankcije mora da stupe na snagu.

- Međutim, te sankcije imaju negativan uticaj i na nas, ne samo na rusku ekonomiju, i to moramo izdržati - rekao je on za "Velt am contag", prenela je agencija RIA Novosti.

Najveći evropski operater energetske mreže „E.ON“, sa sedištem u Esenu, odbacio je krajem ferbruara zahteve za zatvaranje gasovoda Severni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Nakon što je nemačka vlada sredinom februara obustavila proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2, poljski premijer Mateuš Moravjecki je zatražio i zatvaranje Severnog toka 1.

Severni tok 1 je zajedničko ulaganje ruskog „Gasproma“, nemačkog proizvođača nafte i gasa „Vinteršel DEA“, kompanije „PEG Infrastrakčer E.ON“, holandskog preduzeća „Hasuini“ i francuskog „Anžija“.

Gasovod prolazi kroz Baltičko more i spaja Rusiju i Nemačku, a više od 10 godina kroz njega se zapadnoj Evropi regularno isporučuje gas.

Nemačka je visoko zavisna od isporuka ruskog gasa i nafte, čak trećina tih energenata dolazi odatle.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike