Srbija ima dovoljno gasa, i neće zavisiti od Rusa

17.02.2022

08:26

1

Srbija je obezbedila dovoljne količine gasa i za privredu i za domaćinstva, uprkos krizi u Ukrajini

Srbija ima dovoljno gasa, i neće zavisiti od Rusa
Tan2022-2-9_115822567_2 - Copyright Foto: Tanjug/ Miloš Milivojević

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost celog kontinenta, ali da je Srbija energetski bezbedna.

Ona je u intervjuu „Al Džaziri“ rekla da će proširenje domaćih skladišta gasa, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa, obezbediti stabilnost u gasnom sektoru i u Srbiji i u zemljama regiona, bez obzira na krizu u Ukrajini.

- Ovo zaista jeste ozbiljna kriza i pretnja velikih sila koja će se odraziti na čitav svet. Nije samo geopolitičko pitanje, niti pitanje energetsko-političkih sukoba, već je pitanje kako će se svet razvijati u narednim decenijama - kazala je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Energetika prioritet

Energetika je, kako je istakla, pitanje broj jedan, ne samo prošle godine, kada se kriza osetila na globalnom nivou.

- Sukob u Ukrajini će se odraziti na čitav kontinent, a cene gasa, ali i drugih energenata i energije uopšte, prema svim analizama i projekcijama, neće se smiriti, niti se vratiti na nivo pre 2021. godine. To će dalje značiti nove finansijske krize i probleme, na šta upozoravaju i Svetska banka i MMF - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je prioritet Srbije diversifikacija dobavljača gasa, proširenje i izgradnja novih podzemnih skladišta gasa u Srbiji, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve ovog energenta.

- Što se tiče Srbije, mi smo doneli važne odluke, imamo dva pravca dotoka gasa. Ranije smo imali samo jedan pravac dotoka gasa preko Ukrajine i Mađarske i bili smo jako ranjivi, i da je ostao samo taj, bili bismo u ozbiljnom problemu - kaže Mihajlovićeva.

Otvoren "drugi front"

Srbija je, kako je podsetila, prošle godine dobila još jedan pravac, preko Bugarske, koji ne dotiče rutu preko Ukrajine, tako da smo sigurni u trenutnoj situaciji, ali da bismo obezbedili sigurnost u decenijama ispred nas, moramo da širimo skladište u Banatskom Dvoru, da krenemo sa izgradnjom novog podzemnog skladišta u Itebeju, što je i u planu 2020-2025.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o izgradnji interkonekcije sa Bugarskom, rekla da će završetkom tog projekta Srbija dobiti mogućnost diversifikacije snabdevača gasom, što će dodatno uticati na stabilnost, kao i mogućnost da se gas kupuje po nižim cenama.

- To je jako važan projekat. Kada sam prvi put bila ministarka energetike 2012. godine, jedan od prvih projekata je bio gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad, baš zbog toga jer je diversifikacija snabdevača bitna i dobijamo mogućnost da menjamo dobavljače i da ne zavisimo samo od jednog - rekla je Mihajlovićevvvva.

Ona je ponovila da radove finansira EU i da se sve radi prema pravilima i procedurama EU i EIB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike