„Da li ste normalni?!“: E.ON odbio da zatvori Severni tok 1

28.02.2022

10:32

0

Autor: 24sedam

Pritisak na evropskog energetskog operatera da se zatvori gasovod Severni tok 1 nije uspeo, iz razumljivih razloga

„Da li ste normalni?!“: E.ON odbio da zatvori Severni tok 1
Copyright Screesnhot/Youtube

 Najveći evropski operater energetske mreže „E.ON“, sa sedištem u Esenu, odbacio je zahteve za zatvaranje gasovoda Severni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopšteno je danas iz te kompanije za list „Rajniše post“.

Odgovor je i pored velikog pritiska politike bio jedini mogući i u stilu „da li ste normalni“, pošto tim gasovodom dolazi ogromna količina Evropljanima neophodnog gasa za industriju i građane a koji nema alternativu.

Nakon što je nemačka vlada prošle nedelje obustavila proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2, poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu zatražio i zatvaranje Severnog toka 1, kojim se od 2011. doprema ruski gas u Nemačku, prenosi Rojters.

Severni tok 1 je zajedničko ulaganje ruskog „Gasproma“, nemačkog proizvođača nafte i gasa „Vinteršel DEA“, kompanije „PEG Infrastrakčer E.ON“, holandskog preduzeća „Hasuini“ i francuskog „Anžija“.

„E.ON“, koji drži 15,5 posto udela u Severnom toku 1, saopštio je taj projekat odvojen i „potpuno drugačiji“ te da nema veze sa aktuelnom diskusijom o gasovodu Severni tok 2.

-Severni tok 1 je odobren i potpuno operativan gasovod za uvoz gasa - rekao je portparol kompanije za nemački list, dodajući da je kapacitet linije u potpunosti dostignut u poslednje dve godine.

Kapacitet obe cevi je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje ovog gasovoda dugog 1.244 kilometara. Takav je i kapacitet Severnog toka 2, čije odobravanje je stopirano zbog izbijanja sukoba u Ukrajini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike