EBRD ne menja dobru prognozu Srbiji: Rast će biti bar 4,3 odsto

11.03.2022

12:32

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ostaje pri svojoj proceni rasta Srbije iz novembra koja bi možda bila veća da se okolnosti nisu promenile na lošije

EBRD ne menja dobru prognozu Srbiji: Rast će biti bar 4,3 odsto
Tanjug/Strahinja Aćimović

- U ovom trenutku sumnjam da će cifra biti veća od te, zbog političkih i ekonomskih rizika, povećanje cene energetnata, hrane, rata u Ukrajini... Zbog toga neću dati novu cifru, ali uskoro će biti objavljen novi izveštaj EBRD-a o projekcijama privrednog rasta za Srbiju i region -  izjavio je danas zamenik direktora EBRD-a za ekonomiju, politiku i upravljanje Piter Senfi.

Govoreći u Beogradu na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tranziciji za 2021-2022. godinu, Senfi je najavio da će EBRD uskoro doneti novi izveštaj sa prognozama o privrednom rastu Srbije i drugih zemalja u regionu.

Istakao je da su i Srbija i ostale zemlje regiona tokom poslednje dve godine pokazale da su njihove ekonomije otporne na pandemiju izazvanu koronavirusom.

- Srbija se po svom privrednom rastu ističe kao najbolja u regionu, ali i kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom globalno - naveo je Senfi.

NBS procenjuje i do pet odsto

I NBS je u saopštenju od juče rekla da ostaje pri projekciji realnog rasta BDP-a u rasponu 4,0 do 5,0 posto u ovoj godini i u srednjem roku, „i pored toga što su zbog krize u Ukrajini u kratkom roku sada nešto izraženiji rizici naniže, pre svega zbog mogućeg sporijeg rasta naših važnih spojlnotrgovinskih partnera“.
Međugodišnja inflacija u Srbiji, koja je u januaru iznosila 8,2 procenta, kretala se u skladu sa očekivanjima NBS, i u najvećoj meri je bila vođena rastom cena hrane i energenata, konstatovano je na sednici Izvršnop odbora NBS.

Ukazao je da je Srbija tokom 2020. godine imala najniži pad BDP-a u Evropi od 0,9 odsto, dok je odmah prošle godine imala snažan rast od 7,5 odsto i da nastavlja sa rastom tokom ove godine.

Naveo je i da su se ekonomije ostalih zemlja u regionu oporavile tokom prošle godine i da će uskoro dostići stope rasta iz pretkovid perioda.

Senfi je kazao da je srpska ekonomija pokazala da je otporna na pandemiju, navodeći da njen privredni rast ne zavisi od jedne ili od dve industrije, kako je to slučaj u većini zemalja, već od više njih.

Istakao je da su dobri rezultati ostvareni u oblasti trgovine, turizma, industrijske proizvodnje, građevinarstvu, osim u oblasti poljoprivrede, koja se prošle godine borila sa sušom.

- Ti dobri rezultati u raznim oblastima su dobar singal za investitore, jer pokazuju da potencijal Srbije leži u mnogim oblastima - naveo je Senfi.

Inflacija i dug opasnost za svakog

Ukazao je da su opasnost na srpsku ekonomiju rast inflacije i rast javnog duga, navodeći da inflacija nije karakteristična samo za Srbiju, već i za sve zemlje regiona, Evrope i sveta, zbog povećanja cena energenata i hrane.

Senfi je kazao da nijedna ekonomija na te izazove nije otporna.

Kada je reč o javnom dugu, Senfi je kazao da je njegov rast u granicama normale, i da je manji u odnosu na pojedine zemlje u regionu.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti