Stigla nam je misija MMF: Kakvo je Srbiji drugo prolazno vreme

11.03.2022

08:26

0

Misija MMF-a danas će započeti posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom, a predvodi je Jan Kes Martejn

Stigla nam je misija MMF: Kakvo je Srbiji drugo prolazno vreme
Tan2021-10-22_9250262_4 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Misija Međunarodnog monetarnog fonda započeće danas sastanke sa predstavnicima finansijskih institucija u Srbiji, povodom druge revizije stend-baj aranžmana.

Prva Misija MMF-a u okviru novog aranžmana održana je od 11. do 22. oktobra prošle godine. Misija MMF je tada ocenila tada da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je prisutan snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti.

Srbija je u junu 2021. sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF - Instrument za koordinaciju politika (PCI), populrano znan kao „čuvarkuća“.

Aranžman traje 30 meseci i ne predviđa pozajmljivanje novca.

Novi aranžman sa MMF predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i drugo.

Prethodni program PCI odobren Srbiji u julu 2018. godine. Takođe, bio je na period od dve i po godine, savetodavnog karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Pomoć za dugove

Odbor direktora MMF-a je u avgustu dodelio Srbiji 627,6 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvilentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra
Srbija da od januara povlači specijalna prava vučenja od MMF! iskoristiće ih za vraćanje starih dugova

To je bio deo paketa koji je MMF distribuirao a koji je za svet bio vredan 650 milijardi dolara SDR-a namenjenih za podršku likvidnosti i borbe država članica protv pandemije i posledica korona krize.

Ministar finansjia Srbije Siniša Mali u januaru je rekao da će Srbija tu pomoć dobijenu pod izuzetno povoljnim uslovima iskoristiti je isključivo za jednu svrhu, a to je vraćanje starih dugova

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike