Svetska banka: Zemlje u razvoju će više platiti cenu skupe nafte

09.03.2022

08:46

0

Ukoliko visoke cene nafte u svetu ostanu duže vreme doći će do velikog pada BDP-a zemalja koje su zavisne od uvoza, upozorava Svetska banka

Svetska banka: Zemlje u razvoju će više platiti cenu skupe nafte
rosnjeft - Copyright Printscreen/YouTube/ НК РОСНЕФТЬ

Stalne visoke cene nafte izazvane ukrajinskim sukobom mogle bi da smanje za ceo procentni poen privredni rast velikih zemalja u razvoju koje uvoze naftu, kao što su Kina, Indonezija, Južna Afrika i Turska, smatra Indermit Gil, potpredsednik Svetske banke nadležan za ravnomeran rast, finansije i institucije.

Gil je u blogu, objavljenom na veb sajtu Svetske banke, naveo da će rat dodatno ukočiti rast ekonomija u usponu koje već zaostaju s oporavkom od kovid pandemije u odnosu na razvijene zemlje, i koje se bore sa nizom neizvesnosti, počev od problema s dugovima pa do inflacije, prenosi Rojters.

- Rat pogoršava te neizvesnosti na načine koji će se odraziti širom sveta, a štetu će trpeti najugroženiji ljudi. Prerano je reći do koje mere će aktuelni sukob promeniti globalne ekonomske izglede - dodaje on.

I cene hrane zavise od Rusije i Ukrajine

Što se hrane tiče, neke zemlje na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, Africi i Evropi u velikoj meri zavise od Rusije i Ukrajine, koje zajedno učestvuju sa više od 20 posto u svetskom izvozu pšenice.

Gil je takođe naveo da procene iz predstojeće publikacije Svetske banke pokazuju da 10-procentno povećanje cena nafte koje traje nekoliko godina može da smanji rast ekonomija u usponu koje uvoze sirovine za desetinu procentnog poena.

Cene nafte su se više nego udvostručile u poslednjih šest meseci.

- Pre nego što je izbio rat, predviđalo se da će rast Južne Afrike biti oko dva posto godišnje 2022. i 2023. godine, rast Turske dva do tri posto, a Kine i Indonezije po pet procenata - ističe Gil, napominjući da su te prognoze sada dovedene u pitanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike