NBS: Srbija se povratila od krize, rast će biti veći od šest odsto

19.05.2021

09:37 >> 22:40

0

Srpska ekonomija dostigla je pretkrizni nivo već u prvom tromesečju, kažu iz centralne banke

NBS: Srbija se povratila od krize, rast će biti veći od šest odsto
Copyright Foto: Milos Tesic/ATAImages

Uprkos padu ekonomske aktivnosti u zoni evra u poslednjem tromesečju 2020. godine, koje je nastavljeno i početkom ove godine, srpska ekonomija nastavila je da se snažno oporavlja i dostigla je pretkrizni nivo već u prvom tromesečju ove godine, kažu iz Narodne banke Srbije u danajšnjem izdanju Izveštaja o inflaciji.

– Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju iznosio je 1,2%, dok je na tromesečnom nivou, desezonirano posmatrano, prema našoj proceni, bruto domaći proizvod povećan za 2,5%. Ovakav rezultat je bolji od prvobitnih očekivanja, a tome je veliki doprinos dala pojačana aktivnost u građevinarstvu. Takođe, odlični rezultati ostvareni su i u industriji, izvozu i delu uslužnih sektora, uprkos novom talasu pandemije – kažu u NBS.

Na osnovu bržeg oporavka u prvom tromesečju od očekivanog, većih planiranih kapitalnih investicija države i donetog trećeg paketa fiskalnih mera, procena je da će rast bruto domaćeg proizvoda ove godine iznositi šest odsto,  što je iznad  prethodnih projekcija.

– Ukoliko Srbija nastavi sa odličnim rezultatima u realizaciji infrastrukturnih projekata i u privlačenju stranih direktnih investicija, stvoriće se mogućnost da stopa rasta bude i veća od sadašnje projekcije od šest odsto, čemu u prilog može ići i dalji uspešan tok procesa vakcinacije, kao i oporavak u uslužnim delatnostima – kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Pročitajte još:

Inflacija po planu a biće još niža

Prema majskoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se u narednoj godini dana kretati oko centralne vrednosti cilja od tri odsto (plus-minus 1,5 odsto).

U središtu cilja inflacija će biti pod uticajem privremenih faktora, pre svega svetske cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda, koje već izvesno vreme rastu usled povećanog optimizma oko globalnog privrednog rasta, kažu u NBS.

Po očekivanom prestanku delovanja ovih faktora, od sredine naredne godine, inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona i tu se zadržati u srednjem roku.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike