Ako nećete ovde da radite: Rusi spremaju plenidbu imovine Folksvagena, Epla, Majkrosofta…

10.03.2022

08:53

0

Autor: 24sedam

Vladi Rusije i Generalnom tužilaštvu upućen je spisak stranih kompanija koje bi ubuduće mogle da budu nacionalizovane

Ako nećete ovde da radite: Rusi spremaju plenidbu imovine Folksvagena, Epla, Majkrosofta…
ikea beograd - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Organizacija Inicijativa javnih potrošača uz Rusiji napravila je listu od oko 60 kompanija koje su najavile prekid rada u Rusiji bez davanja garancija potrošačima.

Među njima su „Folksvagen“, „Epl“, „IKEA“, „Majkrosoft“, „IBM“, „Šel“, „Mekdonalds“, „Porše“, „Tojota“, „H&M“ itd.

- Naravno, lista je otvorena. Čim se pojave kompanije koje najavljuju povlačenje bez davanja garancija ruskim potrošačima, one se tamo dodaju. Shodno tome, prema njima će biti primenjene administrativne, krivične i sudske procedure - objasnio je Oleg Pavlov, šef organizacije Inicijative javnih potrošača.

Skup odlazak

Prema njegovim rečima, vlasti su već formirale jedinstven stav da strani biznisi ne mogu tek tako zatvoriti svoja preduzeća u Rusiji.

On je podsetio da je potpredsednik vlade Andrej Belousov govorio o sličnim scenarijima za razvoj odnosa sa inostranim partnerima, a sekretar Jedinstvene Rusije Andrej Turčak takođe je govorio o mogućoj nacionalizaciji.

- Dolazak na crnu listu protiv sankcija znači za kompaniju koja je prekršila pravila i njen menadžment, realizaciju sledećih rizika: zaplena računa i imovine, uvođenje eksternog upravljanja, nacionalizacija imovine. Takođe, rukovodstvo ovih preduzeća može biti krivično odgovorno za namerno bankrot i prevaru u posebno velikim razmerama - objasnio je Oleg Pavlov.

Poruka stanim kompanijama iz vrha države jasno je i javno upućena pre pet dana kada je prvi zamenik premijera Andrej Belorusov preneo „ultimatum“ sa tri opcije

- Kompanija u potpunosti nastavlja da posluje u Rusiji ili strani deoničari predaju svoj deo ruskim partnerima pa kasnije mogu da se vrate na tržište i poslednja mogućnost je da kompanija trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike – nabrojao je mogučnosti Belorusov.

Strane kompanije javno odustaju od Rusije ali se iza scene odvija veoma užurbana aktivnost pre svega advokata i finansijskih stručnjaka kako bi se našle mogućnosti da se imovina ne proda u bescenje, ili čak propadne, već samo privremeno i formalno ustupi trećoj strani.

Prema informacijama Blumberga, malo koja firma će dozvoliti sebi da samo otpiše imovinu koju ima u Rusiji jer, naravno sve one imaju obavezu prema svojim vlasnicima akcionarima.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike