Nemci ne mogu ni da izračunaju trošak zbog blokade Rusije: Bez posla 250.000 ljudi?

05.03.2022

11:11

0

Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) ne daje procene koliko će trpeti izvoz zbog sankcija i prekida poslovnih odnosa sa Rusijom ali kaže da je postkovid rast od šest odsto sada samo san

Nemci ne mogu ni da izračunaju trošak zbog blokade Rusije: Bez posla 250.000 ljudi?
Proizvodnja automobila - Copyright Profimedia

- Ranije procene o rastu izvoza od šest odsto više nisu održive – prenosi „Dojče vele“ ocenu šefa DIHK za spoljnu trgovinu, Folkera Trajera.

DIHK računa da će izvoz svakako biti smanjen zbog ruskog napada na Ukrajinu, a zapadne sankcije protiv Moskve ozbiljno opterećuju i nemačke kompanije.

Oko 250.000 radnih mesta direktno zavisi od izvoza u Rusiju, koji je prošle godine iznosio 26,6 milijardi evra, navodi „Dojče vele“.

Problema sa snabdevanjem bilo je i pre izbijanja rata u Ukrajini, zbog pokidanih lanaca snabdevanja usler korone kao i problema sa dopremom delova sa Istoka, a sada je situacija dodatno zaoštrena.

Prema navodima Trajera, oko 40.000 nemačkih kompanija ima poslovne veze sa Rusijom, od kojih je 3.650 aktivno u Rusiji.

Prepune knjige porudžbina, objašnjava Trajer, neće biti od koristi ako se uskoro ne reše problemi u lancu snabdevanja.

Proizvodnja ionako u problemu

Ratna dešavanja usporavaju i proizvodnju vozila u Nemačkoj, zbog nedostatka delova. Pritom se pre svega radi o kablovskim snopovima, jer je važna lokacija za njihovu proizvodnju na zapadu Ukrajine.

Mogu se očekivati dalja kašnjenja u isporukama, kaže Aleksander Markus, predsednik Nemačko-ukrajinske industrijske i privredne komore.

Pored direktnih posledica sankcija, postoje i indirektne posledice zbog rata u Ukrajini. Trgovinske barijere koje su nastale tokom korona pandemije sada će biti još veće.

- Isporuke iz Kine moraće pojačano da se prebace na morske rute, što će još više povećati troškove transporta tim putem - kaže Trajer.

Već sada gotovo svakodnevno stižu vesti o kompanijama koje obustavljaju poslovanje sa Rusijom ili barem ne sklapaju više nove poslove.

Pored „Folksvagena“, i druga velika imena najavljuju povlačenje: autogiganti „Mercedes Benc“ i „BMW“, softverski div „SAP“, proizvođač vetroturbina „Simens Enerdži“...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike