Bajden zabranio uvoz ruske nafte: "Platiće Putin ali platiće i SAD"

08.03.2022

19:00

0

Autor: 24sedam

Američki predsednik Džozef Bajden uveo je potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i drugih energenata u Sjedinjene Američke Države

Bajden zabranio uvoz ruske nafte: "Platiće Putin ali platiće i SAD"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vašington je uveo restrikcije na naftu jednog od tri najveća izvoznika na svetu uvede bez učešća evropskih saveznika koji se protive tako drastičnoj meri

- Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati time snažan udarac ratnoj mašini ruskog predsednika Vladimira Putina - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Bajden je rekao da SAD koje proizvode više nafte nego Evropa zajedno, sada sarađuju sa evropskim partnerima kako bi se smanjila njihova zavisnost od ruskih energenata.

Ipak, kako je priznao, cenu ove zabrane platiće i SAD, prenosi CNN.

- Kad sam prvi put govorio o tome, rekao sam da će odbrana slobode koštati. Koštaće nas i u Sjedinjenim Državama. Republikanci i demokrate to jednako razumeju i jednoglasno smatraju da to treba uraditi - rekao je Bajden.

Američki predsednik je obećao i da će učiniti sve da minimizira poskupljenje energenata u SAD.

Lako je Bajdenu...

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD-a oslanjaju na rusku energiju.

Ruski gas i nafta su do sada uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje nakon napada Moskve na Ukrajinu, zbog zabrinutosti za ekonomske posledice koje bi takva odluka imala naročito na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte i prirodnog gasa.

Formalne zabrane nije bilo ali su prevoznici odbijali da prihvate rusku naftu boječi se političkih konsekvenci i odijuma janosti.

Kanada je takođe najavila zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije.

Bajdenu je bilo relativno lako da donese ovakvu odluku jer ruska nafta je činila tek oko tri odsto svih pošiljki "crnog zlata" koje su prošle godine stigle u SAD.

Podaci američke Uprave za energetske informacije pokazuju da je kupovina nafte i naftnih derivata iz Rusije učestvovala u ukupnom američkom uvozu sa oko osam procenata, dodaje "Blumberg".

S druge strane, Rusija snabdeva EU sa jednom trećinom 27 odsto od ukupne količine uvezene nafte.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike