Ruski ultimatum stranim kompanijama: Radite normalno ili odlazite!

05.03.2022

08:29

0

Autor: 24sedam

Vlada Rusije dala je tri mogućnosti stranim kompanijama koje su počele da pod političkim pritiskom iz matica zaustavljaju poslovanje na njenoj teritoriji

Ruski ultimatum stranim kompanijama: Radite normalno ili odlazite!
Copyright Pixabay/Peggy_Marco

SAD i Evropa pojačavaju političke i ekonomske sankcije Moskvi zbog oružanog napada na Ukrajinu, i zbog njih i gotovo sve velike inostrane firme su prekinule poslovanje u Rusiji. Usledio je odgovor ruske vlade i strane kompanije su u petak dobile „ultimatum“ sa tri ponuđene mogućnosti.

Prvi zamenik premijera Andrej Belorusov, prenosi „Tajms of Indija“, ovaj je izbor opisao kroz sledeće scenarije:

- Kompanija u potpunosti nastavlja da posluje u Rusiji ili strani deoničari predaju svoj deo ruskim partnerima pa kasnije mogu da se vrate na tržište i poslednja mogućnost je da kompanija trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike.

Naravno, firme treba da se presaberu jer svaka od ponuđenih opcija nosi određen rizik. Oni koji ostanu suočiće se sa posledicama kod kuće ili na celom zapadnom tržištu. Oni koji prenesu deonice na partnere ne mogu biti sigurni da će ih dobiti nazad, a oni koji ugase svoj ruski biznis imaće velike gubitke a firmu će verovatno moći da prodaju samo za nominalnu a ne i tržišnu vrednost.

Žestoke sankcije

Zbog sankcija SAD i EU , koje se odnose na blokiranje protoka robe, kupovine ruskih proizvoda, izbacivanje ruskih banka iz SWIFT platnog sistema do potpunog zaustavljanja izvoza u Rusiju proizvoda visoke tehnologije, umnogome otežavaju poslovanje i privredne aktivnosti u Rusiji.

Neke multinacionalne kompanije zbog toga su odmah prekinule svoje poslove, pre svih britanski naftaši „BP“ i „Šel“, koji su decenijama partneri Rusima.„TotalEnergies“ je rekao da ostaje ali da neće investirati.

„Ikea“ je poslednja u nizu koja je obustavila rad, ali je i rekla da će 15.000 radnika u Rusiji platu dobijati najmanje naredna tri meseca.

O „zatvaranju radnje“ se razmišlja i proizvođač guma za automobile iz Italije „Pireli“.

Ulozi su veliki i odluke nisu lake, pokazuje i vešt da je Norveški suvereni fond, najveći državni fond na svetu, otpisao tri milijarde dolara imovine u Rusiji a „BP“ bi mogao da izgubi i 25 milijardi dolara vrednu imovinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike