Hakeri obožavaju Britance: Uvek spremni da plate ucenu

24.02.2022

12:11

0

Autor: 24sedam

Hakeri koji udare na neku firmu u Velikoj Britaniji imaju za 50 odsto više šanse da dobiju novac za otkup podataka nego što je globalni prosek

Hakeri obožavaju Britance: Uvek spremni da plate ucenu
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Hakerski napadi su danas u svetu veoma brojni a sve češće su i vesti o njima, iako ted delić brojnih slučaj „procuri“ u javnost. Proteklih meseci meta, bar prema javnim podacima, bile su uglavnom švajcarske firme (i posredno njihove podružnice, kao u Srbiji) ali ta zemlja gde se „ne pregovara sa teroristima“ nije omiljena destincija malicioznog softvera.

Oko 82 odsto britanskih kompnija koje su bile žrtve sajber napada platilo je hakerima kako bi povratili svoje podatke, navodi se u izveštaju firme za informatičku bezbednost „Prufpoint“ . Gledajući globalno, to je mnogo više od svetskog proseka od 58 odsto, što čini Ujedinjeno Kraljevstvo najprimamljivijom metom za sajber kriminalce.

Nedirnuta samo četvrtina firmi

Istraživanje je takođe pokazalo da je 2021. više od tri četvrtine firmi u UK bilo pogođeno ransomverom (ransomware), odnosno napadom kriptovirusima, ucenjivačkim softverom koji blokira pristup korisniku računala i od njega traže novac za otkup „ključa“ ili čak neobjavljivanje ili dalju priodaju skinutih podataka.

Vlade i industrija traže da se sa sajber kriminalcima ne pregovara, u tome danas prednjači vlada SAD, ali to nije sprečilo neke visokoprofilne kompanije, kao „JBS Fuds“ i „Kolonijal pajplajn“ da plate otkupninu.

Moto „nema pregovora sa teroristima“, jer sajber kriminal je jedan od izvora finansiranja globalnog terorizma, itekako ima smisla jer, prema istraživanju, mnoge organizacije koje su bile žrtve ransomvera na kraju plate u više navrata.

Štaviše, samo polovina je posle plaćanja dobili pristup podacima i sistemima nakon prve uplate. Tek kada se kriminalci zadovolje dobije se sve što se ukralo, mada četiri odsto onih koji su platili nisu dobili natrag svoje podatke.

-Pratio sam kako kiberpretnje rastu. Od 2019. kibernetički kriminal u Holandiji se udvostručio, a 2020. godine FBI je rekao da su se napadi softverom za iznudu utrostručili. Ono što sada znamo je da osim pandemije koronavirusa, postoji i pandemija ransomvera koji napadaju zdravstvene ustanove, vlade i lance snabdevanja. Treba da shvatimo da to nisu samo kaznena dela, već i zločini protiv čovečnosti. Kalašnjikovi našeg doba su ransomver- kazao je zastupnik u Evropskom parlamentu Bart Grotijus (Renew Europe), koji je pre ulaska u Parlament Evrope bio šef ureda za kibernetičku bezbednost holandskog ministarstva obrane.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jurarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike