SAZNAJEMO "Mercedesov“ servis hakovan, i dalje pod sajber napadom!

21.01.2022

12:30

0

Švajcarska kompanija "Emil Frej“, koja u Srbiji servisira "Mercedesova“ vozila, već više od 10 dana "zaključana" zbog sajber napada

SAZNAJEMO "Mercedesov“ servis hakovan, i dalje pod sajber napadom!
mercedes profimedia-0622643917 - Copyright Profimedia

Vozači "mercedesa“ u Srbiji poslednjih desetak dana imaju velikih problema da obave servis svojih "ljubimaca" ili poslovnih vozila! Švajcarska firma "Emil Frej“, koja kod nas servisira automobile i laka komercijalna vozila čuvenog nemačkog proizvođača, a po Evropi i svetu i drugih brendova, od početak meseca je pod sajber napadom koji je značajno narušio poslovanje celog sistema, a time i srpske podružnice, saznaje 24sedam.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš portal, napadači od "Emil Freja“ traže "otkup podataka“, odnosno šifri, za pristup osetljivim podacima. Kako saznajemo, švajcarska firma se drži preporuka policije i bezbednosnih službi u ovakvim slučajevima i ne želi da plati ucenu, već uz pomoć stručnjaka pokušava da na drugi način reši problem.

Ne rade ni onlajn narudžbine

To rešavanje problema traje već desetak dana, a sistem je dosad samo delimično podignut.

"Mercedesova“ vozila se u Srbiji i dalje servisiraju, kao i u drugim zemljama Evrope, ali u ograničenom obimu. Nezvanično, rešenje se očekuje u narednih nekoliko dana, a problemi su, kažu, ozbiljni. Zbog "pada sistema“ ni kompjutersko naručivanje delova ne radi, a lagere je za mnoge delove današnjih automobila nemoguće držati jer se naručuju za konkretno vozilo. Čak i kada se ugrade moraju da se prilagode samom automobilu, što se obavlja kompjuterski i uz vezu sa centralnim sistemom i fabrikom.

- Dok se to ne desi vama to izgleda kao neka vest iz novina koju preletite. A onda saznate koliko je to ozbiljno i koliko se danas oslanjamo na internet. Sreća u nesreći je da se to desilo u periodu godine kada je posla manje – kaže nam sagovornik iz "Emil Frej Srbije“.

Servis ne radi ni u matičnoj Švajcarskoj, a na tamošnjem sajtu nije moguće izabrati ni vozilo za kupovinu.

Jasni motivi

Zašto je za napad izabran „Emil Frej“, prilično je jasno, jer je to jedan od najvećih dilera automobila u Evropi. Ima svoje servise i prodaju na 678 lokacija, godišnji promet od oko 11 milijardi evra i 22.000 zaposlenih.

U Srbiji je prepoznatljiv po "Mercedesu“, ali, recimo u Švajcarskoj, oni nude prodaju i servis za čak 30 brendova.

Pixabay
 

Iz kompanije su samo kratko saopštili da su im ugrožene „operativne aktivnosti“ i da unutrašnji i spoljni specijalisti rade na utvrđivanju štete i pronalaženju rešenja: „Nadležne institucije su obaveštene. Molimo sve za razumevanje, događaj možemo da komentarišemo tek kada se istraga završi.“

Švajcarska pod invazijom

Prema pisanjima švajcarskih medija, „Emil Frej“ nije jedina tamošnja velika firma koja ovih dana doživljava sajber napad. Prošle nedelje napadnuta je i kompanija „CPH Chemie + Papier group“. Njima ne samo što je napadnut IT sistem, već i proizvodnja u fabrikama u Perlenu i Mulhajmu, koje su preventivno zaustavljene.

Pixabay
 

Firmi „Emil Frej“ dogodilo se tako ono što je njihov veliki rival „Amag“ pretrpeo 2020. godine. Ispostavilo se da je jedan od zaposlenih kliknuo na ekscel fajl od kuće i tako omogućio hakerima da uđu u kompanijsku mrežu. Firma je rekla da podaci nisu ukradeni, ali je trošak svejedno meren u milionima franaka jer je 100 kompjuterskih stručnjaka mesecima radilo na unapređenju i osiguranju mreže.

Upravo zbog ovakvih napada u Švajcarskoj je u toku rasprava o zahtevu federalne vlade da sve kompanije koje potpadaju pod kritičnu infrastrukturu budu u obavezi da prijavljuju sajber napade. To bi važilo za bolnice, vodovode, avio-kompanije, ali bi u sistem razmene informacija i upozorenja mogle da svojevoljno uđu i sve druge zainteresovane firme.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike