Svi su čuli za njihov kvalitet, od Slovenije do Moldavije (FOTO+VIDEO)

12.02.2022

19:11

0

Na 13. Državnom sajmu pčelarstva videla se nesvakidašnja slika za Srbiju u poslednje dve godine – velika gužva na štandovima domaćih proizvođača koju su, između ostalog, pravili i strani kupci. Proverili smo zašto...

Svi su čuli za njihov kvalitet, od Slovenije do Moldavije (FOTO+VIDEO)
sajam16 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Srpski med je odavno širom Evrope prepoznat kao veoma kvalitetan a sada to važi i za proizvođače opreme za pčelarstvo. Najbolji dokaz toga su štandovi sa pčelarskim sitnim potrepštinama ali i velikim i skupocenim mašinama na aktuelnom 13. Sajmu pčelarstva u Beogradu.

Štandovima se ne može prići od gužve, a veliki broj onih koji bi da nešto kupe ili dogovore su stranci.

- Naši proizvođači opreme imaju odličnu opremu a po pristojnim cenama. Sada se to širi i oni nalaze partnere u inostranstvu, izvoze i to je veoma dobro i za imidž Srbije i imidž srpskog pčelarstva – kaže za 24sedam Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Proizvodnja domaća, kvalitet evropski

Jedan od tih proizvođača čiji kvalitet otkrivaju strani kupci je i „Evrotom“ iz Rume, porodična firma koja je u pčelarskom biznisu već 30 godina. Proizvode, kažu, kompletnu opremu za pčelarstvo, lekove, hranu za pčele, i njihovi proizvodi završavaju kako kod domaćih tako i kod kupaca u EU.

- Proizvodnja je domaća, sve se pravi u Rumi od uvoznih i sertifikovanih materijala, i uglavnom je sve za izvoz, u EU i na Bliski istok – kaže Luka Racković, zamenik direktora.

24sedam/Nenad Vujanović
Sve što napravimo ide u izvoz: Luka Racković, Evrotom, Ruma

Domaći kupci su „nagrnuli“ zbog toga što je ovo period kada se daju subvencije za pčelarstvo, od Ministarstva poljoprivrede do lokalnih samouprava, a stranci su tu zbog kvaliteta i povoljne cene.

Ali cena opreme nije baš tako mala jer, kaže Racković, kanta za med košta 50 evra a velika vrcaljka je 2.000 evra.

Da je gužva velika, tolika da „prodavci ne stignu da doručkuju“ potvrđuje i Strahinja Đorđević, prodavac iz kragujevačke firme „Mediko“. Ova firma se opremom za pčelarstvo bavi 15 godina i takođe ima sopstvenu proizvodnju.

24sedam/Nenad Vujanović
Navalili stranci sa svih strana: Strahinja Đorđević, Mediko, Kragujevac

- Interesovanje je veliko, ima dosta stranaca, Bugara, Mađara, Rumuna ali i onih iz bivših jugoslovenskih republika. Ne bi došli ovde da ne vide kvalitet - kaže Đorđević.

Nove muke s koronom prošle, neke stare ostale

Iskustva srpskih proizvođača pčelarske opreme sa koronom su različita. Dok u „Evrotomu“ kažu da posebnih problema nisu imali u snabdevanju materijalima, za „Mediku“ je korona donela nezgode.

24sedam/Nenad Vujanović
Pčelari se ne šale s poslom: Na sajam se došlo i autobusima

- Kada je cela privreda bila stala zbog blokade granica teško je bilo i nama. Ali sada se već sve polako vraća u normalu. Naši kupuju i nose manju opremu a stanci sklapaju dogovore i uzimaju kontakte za izvoz  – kaže Đorđević.

No to što korona više ne pravi dodatne muke ne znači da ovi proizvođači nemaju baš nikakvih problema. Iz „Evrotoma“ ističu jedan koji muči sve proizvodne delatnosti u Srbiji.

- Imamo problem sa radnom snagom jer ne možemo da nađemo majstore. Svi bi da dobro zarađuju a ne bi baš da mnogo rade. Snalazimo se nekako a naše rešenje je da majstore dobro platimo – zaključuje Luka Racković.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike