Biće više šumskog, ali i drugog meda: Kontići oduševili Ministarstvo i sad šire biznis

06.02.2022

20:00

0

Kada se uradi dobar plan i dobije subvencija države, sva potrebna oprema za profesionalnu proizvodnju meda je nadohvat ruke, pokazuje primer mlade pčelarske zadruge iz Medveđe

Biće više šumskog, ali i drugog meda: Kontići oduševili Ministarstvo i sad šire biznis
emisija 94-11 - Copyright Promo/AgroTV

Nekoliko gazdinstava mladih pčelara iz opštine Medveđa udružilo se u pčelarsku zadrugu „Retkocerski med“.

Na ovakav potez su se odlučili pčelari iz porodice Kontić u ovom kraju nedirnute prirode na jugu centralne Srbije. Kontiće su ohrabrili podsticaji države u vidu subvencije. A vodila ih je prvenstveno želja da prave kvalitetniji med u većim količinama od dosadašnjih.

Imamo sve uslove

Da su napravili pravi potez, kako ističu za Agro TV, pčelari su se uverili za veoma kratko vreme.

- Ovde imamo sve uslove za kvalitetan med. Nema zagađivača, rečica Lepaštica je blizu, a teren je planinski i šumovit. Ima tu livada, ali se one sve manje kose i zbog toga preovladava šumski med. Bagrema je ovde malo, pa za njega selimo košnice na druge paše - kaže Miljan Kontić, koji se pčelarstvom bavi poslednjih 20 godina.

Počeo je njime da se bavi slučajno, našavši pčelu u šupljem drvetu u blizini kuće. Od te pčele nastala su dva roja, a od njih današnjih 60 košnica.

Na konkursu Ministarstva za brigu o selu ova zadruga je dobila sedam miliona dinara za ulaganje u unapređenje svog pčelarskog posla. Njihov projekat je dostigao drugo mesto na listi od 57 projekata zadruga za koje je Ministarstvo dalo podsticajna sredstva. Samo četiri od njih su bile pčelarske zadruge.

Za dobijeni novac će kupiti praktično svu potrebnu opremu za profesionalno bavljenje ovim poslom. Njihova obaveza je da za tu opremu podignu odgovarajući objekat. Nadaju se da tu može da pomogne i lokalna samouprava.

Podsticaj i mladima na selu

- To nije obična zgrada, jer objekat za proizvodnju pogača i sirupa mora da bude urađen prema određenom standardu, od visine i unutrašnjeg izgleda do magacina za sirovinu i magacina gotovih proizvoda – objašnjava Milan Kontić.

Kada sve bude gotovo, planiraju da proizvodnju uvećaju trostruko.

- Država je prepoznala naš potencija, ali i to da su u pitanju mladi ljudi koji žele da ostanu da žive na selu i tu nešto proizvode. Gotovo sve što smo tražili odobrili su nam, pa već sada imamo 130 novih rojeva, liniju za proizvodnju pogača, duplikator za proizvodnju šećernog sirupa, centrifuge, dva kontejnera za selidbu pčela našim kamionom... – navodi Milan.

U svom poslu Kontići nisu sami. Kolegijalni pčelari iz zadruge „Med i voće“ u Vlasotincu našli su im se kao pomoć za pokretanje proširene proizvodnje u maju.

I prodaja preko preko interneta

A zadruga "Retkocerski med" već sada ima čitavu paletu proizvoda od meda. Pored klasičnog meda imaju i propolis, medovaču i razne proizvode od voća, oraha i badema prelivenih medom, koji na tržištu postižu mnogo višu cenu. Ako je cena tegle meda 1.000 dinara, ona sa orasima je bar upola skuplja.

Za ovaj deo posla zadužene su “lepše polovine“ zadruge.

- Imamo i prodaju preko interneta, tako da nema problema sa plasmanom – kaže Jasmina Kontić.

Sa pribavljenim novcem, i opremom, Kontići planiraju da budu pravi mobilni pčelari, pa da ne „čekaju“ šumsku pašu, koja se javlja na tri godine, već da „hvataju“ godišnje jednu, pa čak i dve bagremove, livadsku i šumsku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike