Nepristojna ponuda iz komšiluka: Imate li meda za muljanje?

04.09.2021

12:56 >> 13:01

0

Evropi preti nestašica meda pa iz pojedinih zemalja traže od srpskih pčelara jeftin koji ne mora da prolazi strogu kontrolu

Nepristojna ponuda iz komšiluka: Imate li meda za muljanje?
Copyright Pixabay/PollyDot

Pogon za prikupljanje i plasman domaćeg meda „Naš med” iz Rače dobio je nedavno neobičan zahtev od jedne strane firme. Reč je o kompaniji iz susedne zemlje, članice EU, koja je za potrebe drugog tržišta u Uniji zatražila od njih što jeftiniji med koji, kako su naveli u ponudi, „ne mora da prođe strogu kontrolu na nuklearnu magnetnu rezonancu (NMR), piše beogradska „Politika“.

Pomenuta analiza je jedina koju falsifikatori meda nikako do sada nisu mogli da savladaju. Drugim rečima, med koji ne prođe NMR nije pravi, nego dobar falsifikat.

Da se ne ponovi 2015.

Nestašica meda je bilo i ranije a 2015. godine na domaćem tržištu je zvaničnim analizama utvđeno da je falsifikata bilo neverovatnih 95 odsto. Danas ih je tri puta manje, ali borba i dalje traje, kako u Srbiji tako i Evropi. U SAD-u je na tržištu 76 odsto falsifikovanog meda, a u Evropi u proseku 10 odsto. Borba protiv falsifikata ove namirnice koja je na drugom mestu po krivotvorenju, posle maslinovog ulja, ne prestaje.

Kako za beogradski dnevnik kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pogon im je odgovorio da nema takav med na prodaju i ponudio im jeftin cvetni med u kome dominira suncokret od 3,9 evra po kilogramu. Ovu opciju nisu prihvatili.

– Kada dobijete ovakvu ponudu i to stigne u udruženje koje trguje isključivo kvalitetnim medom svojih članova pčelara, to može da znači samo da je najnovije stanje na tržištu meda i nestašica koja je na pomolu, odmah otvorila prostor za veći promet falsifikata. A ako je tako na evropskom tržištu, sigurno možemo da računamo da će se to desiti i kod nas – navodi Živadinović i dodaje da je to poziv inspekcijama da na vreme reaguju i pojačaju kontrole.

Loša sezona – bolji izvoz

Loša ovogodišnja sezona i manja proizvodnja doveli su do manje ponude meda na svetskom tržištu, pa i kod nas. I dok je prošle godine od pčelara kilogram mogao da se kupi za 900, sada je već 1.200 dinara, dok u prodavnicama kilogram bagremovog meda košta i do 1.900 dinara. Dobra cena motivisala je pčelare da prodaju robu i izvezu sve zalihe.

Sve to doprinelo je da smo već sada na pragu nestašice, ali i opasnosti da bi ova namirnica ponovo počela da se masovno falsifikuje.

Italija je, recimo, zemlja u koju se izvozi mnogo bagremovog meda i koje ima najstrože standarde za izvoz u EU. Prema njihovim propisima, u medu ne sme da se nađe ni promil antibiotika, ostataka pesticida… U ovom trenutku od nas uvoze bagremov med po ceni od 7,2 evra po kilogramu, a u jednom njihovom marketu ovih dana možete da kupite ovaj proizvod u tegli od kilogram po neverovatnoj ceni od samo 5,99 evra u koju su, na napomenem, uračunati i troškovi pakovanja, marža… Na deklaraciji je navedeno da je reč o mešavini rumunskog i kineskog meda – kaže sagovornik iz SPOS-a.

Upitan kako to objašnjava, odgovara da čak i na ovom tržištu postoje firme koje trguju pravim medom, ali i one koje mešaju kineske falsifikate sa malim količinama pravog meda.

Šta čeka domaće kupce

– Skup med, pre svega, a kvalitet je nešto o čemu ćemo, izgleda još dugo razgovarati. Pogon „Naš med” i dalje ne uspeva da proizvod koji prikuplja od domaćih pouzdanih pčelara stavi na rafove ovdašnjih trgovina. Za sada se nudi samo u „Aromi” i to za 1.499 dinara koliko je kilogram bagremovog, dok je cvetni 999. U drugim radnjama bagremov med je i 500 dinara skuplji, nadamo se i da je pravi – navodi predsednik SPOS-a.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima nedavno je i u Srbiji bila velika kontrola u saradnji s Interpolom, kada je jedna kompanija čak i zatvorena. Akcija nije završena i nisu stigli svi rezultati da bi se pouzdano znalo da li i dalje imamo firme kojima je to glavni posao.

– Med je vrlo jednostavan za falsifikovanje. Ima i onih koji glukozno fruktozni sirup bez ikakvih aditiva pakuju u tegle i prodaju kao med. Takav proizvod je nedavno pronađen i u vrtićima, što je nedopustivo u zemlji koja ima med čiji kvalitet prepoznaju širom sveta – zaključuje Rodoljub Živadinović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike