OTKRIVAMO Podsticaji države za 2022. na jednom mestu: Evo šta će dobiti preduzetnici, žene, početnici i mladi

20.01.2022

07:35

0

Nedavno je usvojen program podsticanja preduzetništva kroz više razvojnih projekata, a odnosi se i na mikro, mala i srednja preduzeća i zadruge

OTKRIVAMO Podsticaji države za 2022. na jednom mestu: Evo šta će dobiti preduzetnici, žene, početnici i mladi
Profimedia Pixabay

Vlada Srbije i ove godine sprovodi programe podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte. Cilj je da se podstaknu investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, kao i otvaranje novih radnih mesta.

U budžetu je za to ukupno izdvojeno dve i po milijarde dinara, a novac je predviđen za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike, zadruge, kao i za žene preduzetnice, početnike u poslovanju i mlade do 35 godina, i za razvoj poslovne infrastrukture.

Portal 24sedam donosi detaljan pregled svih programa podsticaja predviđenih za ovu godinu.

Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte

Ko može da koristi program: Pravo da se prijave na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji ispunjavaju uslove programa. Neophodno je da su registrovani u Agenciji za privredne registre najkasnije do 31. decembra 2019. i da imaju zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak, kažu za 24sedam u Ministarstvu privrede.

Način finansiranja: Bespovratna sredstva iz budžeta do 20 odsto od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti. Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Foto:Pixabay/whirligigtop
 

Namena ulaganja: Kupovina, izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala. Proizvodni prostor ili poslovni prostor koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostor za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala ne može biti kupljen od drugog privrednog subjekta, sem u izuzetnim slučajevima kada privredni subjekt od koga se kupuje prostor duži vremenski period ne obavlja delatnost u tom prostoru, ili se kupuje novoizgrađeni prostor.

Izuzetno, za privredne subjekte koji se bave informacionom tehnologijom i visokotehnološkim uslugama, sredstva mogu biti upotrebljena za poslovni prostor koji je namenjen za potrebe obavljanja delatnosti; Kupovinu novih ili polovnih (ne starije od pet godina) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, zatim trajna obrtna sredstva koja mogu da čine najviše 10 odsto ukupnog investicionog ulaganja, nabavku softvera i računarske opreme. Takođe, sredstva se mogu koristiti i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava: 12,5 miliona dinara.

Profimedia
 

Rok otplate: Do 10 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za kompanije, a do osam godina u okviru koga je grejs period do jedne godine za preduzetnike. Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule iznosi jedan odsto godišnje uz garanciju banke i dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Ukupan budžet: 350.000.000 dinara

Sprovodi: Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj

Program za početnike u poslovanju

Ko može da koristi ovaj program: Sredstva su  namenjena za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva. Za sredstva po ovom programu mogu da konkurišu i korisnici čiji su osnivači, prethodno, bili osnivači najviše jednog privrednog subjekta, koji je brisan iz registra, pre objavljivanja javnog poziva ili je još uvek aktivan, ali je osnivač korisnika preneo svoja osnivačka prava na nekog drugog (ko nije povezan sa njim), pre oglašavanja javnog poziva.

Profimedia
 

Način finansiranja: Bespovratna sredstva iz budžeta do 30 odsto vrednosti ulaganja (40 odsto u nerazvijenim opštinama) i kreditna sredstva Fonda za razvoj 70 odsto (60 odsto u nerazvijenim opštinama).

Namena ulaganja: Nabavka nove ili polovne opreme, građevinski radovi i finansiranje operativnih troškova

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava: 1,8 miliona dinara, odnosno 2,4 miliona dinara za nerazvijene opštine

Rok otplate: do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa, nominalna uz primenu valutne klauzule iznosi jedan odsto  godišnje uz garanciju banke i dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Ukupan budžet: 150.000.000 dinara

Sprovodi: Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj

Program za žene preduzetnice i mlade

Ko može da koristi program: Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Takođe, neophodno je da je osnivač i zakonski zastupnik žena. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Foto: Pixabay/Anastasia
 

Isto tako, osnivač i zakonski zastupnik ne može da ima više od 35 godina. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više osoba starosti do 35 godina (minimum 51 odsto) i jedan od zakonskih zastupnika mora biti osoba starosti do 35 godina. Osnivač privrednog subjekta može biti isključivo fizičko lice.

Način finansiranja: Bespovratna sredstva iz budžeta do 35 odsto vrednosti ulaganja (45 odsto u nerazvijenim opštinama) i kreditna sredstva Fonda za razvoj do 65 odsto (u nerazvijenim opštinama 55 odsto).

Namena ulaganja: Nabavka nove ili polovne opreme, građevinski radovi i finansiranje operativnih troškova.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava: 2,1 milion dinara, odnosno 2,7 miliona dinara za nerazvijene opštine.

Foto: Pixabay/ Joseph Mucira
 

Rok otplate je do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa, nominalna, uz primenu valutne klauzule je jedan odsto godišnje uz garanciju banke i dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Ukupan budžet: 100.000.000 dinara

Sprovodi: Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj 

Program podrške razvoju poslovne infrastrukture

Program podrazumeva: Sufinansiranje projekata opremanja poslovnih zona i njihovo povezivanje sa okruženjem, kao i sufinansiranje infrastrukturnih projekata u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti

Namena programa: Infrastrukturno opremanje industrijskih zona, radnih zona, poslovnih zona, privrednih zona, proizvodnih i slobodnih zona, turističkih zona i sl. Sufinansiraju se infrastrukturni  projekati u oblasti saobraćajne, komunalne, elektroenergetske, energetske infrastrukture, objekti/zgrade u zoni poslovanja i infrastrukture koja obezbeđuje povezivanje zone poslovanja sa okruženjem, zatim projekti uređenja površina javnih namena, površina namenjenih opštoj rekreaciji i ostale infrastrukture koja je u funkciji razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti.

Opšti cilj programa: Stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija poboljšanjem poslovnog ambijenta, radi otvaranja novih radnih mesta.

Realizacija: Infrastrukturni projekti se realizuju na teritoriji cele Republike Srbije, a sufinansiranje se određuje prema stepenu razvijenosti jedinice lokalne samouprave, u smislu da se nerazvijena i manje razvijena područja sufinansiraju sa 100 odsto vrednosti projekta, bez PDV-a, a razvijena sa 60 odsto vrednosti projekta, bez PDV-a.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi