Rast privrede Srbije 13,4 odsto u drugom kvartalu ove godine

02.08.2021

12:40

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Bolji su prihodi i bolja je naplata PDV-a, sve ide bolje nego što je planirano, naglasio je ministar finansija

Rast privrede Srbije 13,4 odsto u drugom kvartalu ove godine
Foto:24sedam/Goran Sivački

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosi u drugom kvartalu 2021. godine 13,4 odsto na godišnjem nivou, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Obračun kvartalnog BDP-a za drugo tromesečje 2021, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće, kako kažu, objavljen 31. avgusta.

Pročitajte još

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u prvoj polovini godine ostvarila privredni rast od oko 7,5 odsto. On je podsetio da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast od 1,7 odsto, a u drugom kvartalu 13,4 odsto.

– Uprkos pandemiji virusa korona mi smo u junu i u julu ove godine imali neočekivani suficit u budžetu, od oko 60 milijardi dinara. U tom periodu, mi smo planirali minus od 198 milijardi, a na kraju sedmog meseca imamo minus od 38,5 milijardi dinara. Rezultat je bolji za oko 160 milijardi dinara, odnosno milijardu i 300 miliona evra – rekao je Mali za TV Pink, a saopšteno je iz Ministarstva fiannsija

On ističe da su bolji prihodi i bolja naplata PDV-a, kao i da sve ide bolje nego što je planirano. Mali je naveo i da je opredeljenje države da dobre rezultate podeli sa građanima, dodajući da penzije od januara sigurno neće rasti ispod 5,5 do šest odsto, u skladu sa švajcarskom formulom.

Pročitajte još

– I ove godine su penzije rasle 5,9 procenata, uprkos pandemiji. Želim da istaknem da kontinuirano podržavamo građane, posebno najstarije, penzije rastu iz godine u godinu. Plate u javnom sektoru takođe rastu i iz te perspektive treba posmatrati planiranu uplatu od 20.000 dinara penzionerima. Mislim da je to sjajna vest za najstarije, a i pokazuje stepen naše brige za njih, za najugroženije – naveo je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti