Industrija zakočila: Oktobarski rast samo 0,9 odsto

30.11.2021

14:40

0

Industrijska proizvodna u Srbiji je u oktobru zabeležila drugi najgori mesečni rezultat ove godine

Industrija zakočila: Oktobarski rast samo 0,9 odsto
Copyright Profimedia

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru za 0,9 odsto u odnosu isti mesec 2020. godine, dok je u odnosu na prošlogodišji prosek veća za 13,6 procenata, prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

U periodu januar-oktobar tekuće godine, srpska industrija je zabeležila rast od 6,5 odsto na godišnjem nivou.

Ovaj oktobarski rezultat je drugi najgori mesečni skor industrijskog rasta u ovoj godini, nakon avgustovskih 0,1 odsto. Razlog možemo pretpostaviti, manja potražnja iz EU kao glavnog partnera i kupca industrijskih proizvoda.

Međugodišnji rast proizvodnje u oktobru je zabeležen u rudarstvu, za čak 39,5 posto, dok je pad registrovan u prerađivačkoj industriji za 0,2 procenta, i u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 10,5 odsto.

Prema statističkim pokazateljima, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla je prošlog meseca za 11,5 procenata na godišnjem nivou.

24sedam/Georgi Mitev Šantek
 

Nasuprot tome, pad je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,7 posto u poređenju sa istim lanjskim mesecom, zatim u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 0,8 posto, u proizvodnji energije za 4,5 odsto i u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 26,2 procenta.

Ukupna oktobarska industrijska proizvodnja je u odnosu na septembar, prema desezoniranim podacima, povećana za 1,1 procenat, pri čemu je prerađivačka industrija ostvarila rast od 2,3 posto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar, u odnosu na prosek 2020. godine, ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 6,4 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 4,4 posto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike