Optimisti: MMF ostaje pri prognozi globalnog rasta od šest odsto

21.07.2021

17:10

0

Autor: S. G.

Direktorka MMF-a upozorila je da bi ekonomski oporavak mogao da bude ograničen ukoliko se ne ubrza vakcinacija protiv kovida-19

Optimisti: MMF ostaje pri prognozi globalnog rasta od šest odsto
Svetska banka procenjuje da se oporavak ekonomske aktivnosti očekuje 2021. godine, u rasponu od 1,1 odsto do 3,3 odsto; Profimedia

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje i dalje da će globalni rast u 2021. godini biti oko šest odsto, koliko je prognozirao i u aprilu, pri čemu će neke države rasti brže, a neke sporije, izjavila je danas izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

U obraćanju na jednom onlajn događaju, u organizaciji Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, Georgieva je upozorila da bi ekonomski oporavak mogao da bude ograničen ukoliko se ne ubrza vakcinacija protiv kovida-19, prenosi Rojters.

Kristalina Georgieva; AP Photo/Jens Meyer, File

Ocenila je, takođe, da okončanje pandemije do kraja 2022. godine neće moći da postigne uz sadašnji tempo vakcinacije.

Pročitajte još

Georgieva je navela da će verovatno biti potrebno 11 milijardi doza vakcina kako bi se pokrile potencijalne potrebe nekih zemalja za jačanjem dinamike vakcinacije, ili da bi se nadomestio gubitak nekih doza.

Osvrnuvši se na “vruću” temu borbe protiv klimatskih promena, šefica MMF-a je poručila da zemlje treba da sinhronizuju aktivnosti na povećanju cena u trgovanju emisijom ugljenika, te da će verovatno biti potrebno prilagođavanje mehanizma ograničenja ugljenične emisije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug