Siniša Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto!

16.12.2021

14:44

0

Ministar je naveo i da je Srbija dobila od jedne od kreditnih agencija potvrdu uslova za dobijanje investicionog rejtinga

Siniša Mali: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto!
Tan2021-12-16_123751248_1 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Stopa rasta BDP-a u Srbiji do kraja ove godine biće veća od projektovanog nivoa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Stopa rasta će biti 7,4 odsto na osnovu rezultata iz oktobra, a sa stopom rasta od prošle godine kumulativno ćemo biti prvi u Evropi. Za narednu godinu očekujemo 4,5 do pet odsto rasta i sa očekivanim visokim rastom sledećih godina to će nam omogućiti da dostignemo standard stanovnika EU - naveo je ministar na predstavljanju rezultata istraživanja poslovne klime "Deveto prolazno vreme - imuni odgovor ekonomije" u organizaciji Američke privrede komore.

Dva stuba politike

Precizirao je da će javni dug do kraja 2021. pasti na 58 procenata BDP-a, te da je zemlja potpuno likvidna i ispunjava sve svoje obaveze.

- Naredne 2022. nastavljamo istu politiku koja se oslanja na dva stuba: potrošnju, jer je prosečna zarada u Srbiji oko 600 evra čime se podiže nivo potrošnje i na ulaganje u infrastrukturu, za šta imamo 486 milijardi dinara u budžetu, a pomoći će rastu BDP-a kroz građevinarstvo. Ovo čini zemlju atraktivnijom za život i ulaganja - istakao je Mali.

On je potvrdio da je Srbija dobila od jedne od kreditnih agencija potvrdu uslova za dobijanje investicionog rejtinga i da bi još dve trebalo da daju takvu ocenu, kako bismo imali niže troškove finansiranja poslovanja.

- Došli bismo do toga i prošle godine, da nije bilo pandemije. To će biti najobjektivnija i najveća potvrda ekonomske politike koja vodi unapređenju poslovanja u Srbiji - zaključio je ministar.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Dodao je kako će eFiskalizacija doprineti efikanosti i transparentnosti rada privrede i daljoj borbi protiv sive ekomnomije, a do kraja sledeće godine ćemo imati i elektronske fakture, koje će rešiti problem sa papirologijom.

- Srbija je čvrsto na putu pirbližavanja EU i sve nas je obradovalo otvaranje Klastera 4, tako da sada imamo otvorena 22 od 35 poglavlja u procesu približavanja EU - naveo je ministar finasija.

On je najavio da će na samitu Otvoreni Balkan u Tirani biti potpisani važni dokumenti koji će omogućiti brži protok robe preko granica zemalja članica te inicijative i rešavanje problema na granicama.

Na korak do investicionog rejtinga

Kompanije članice Američke privrede komore u Srbiji (AmChem) ostvarile su dobre poslovne rezultate ove godine i ukazale da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i efikasnija javna administracija prioritetni uslovi za unapređenje poslovanja.

- Ove godine postignut je izvanredan rezultat, jer sve prognoze govore da će rast BSP-a biti između 6,5 i sedam odsto. Srbija je već u prvom kvartalu ove godine uspela da se vrati na nivo iz 2019. godine, a dobro je i to što je rast privrede ostvaren zahvaljujući investicijama, građevinarstvu, uslugama i licnoj potrošnji - rekao je predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Tanjug/Zoran Žestić
Zoran Petrović

Naglasio je da je to rezultat ranije sprovedene fiskalne konsolidacije zahvaljujući kojoj je država tokom prošlogodišnje krize mogla da pomogne privredi.

- Posebno nas raduje što smo pre nekoliko dana od Standard end Purs (Standard & Poors) dobili analizu u kojoj su povećani izgledi da se naredne godine dobije investicioni kreditni rejting. On s jedne strane šalje poruku investitorima da je ovo dobra zemlja za ulaganje, a s druge strane smanjuje troškove finasiranja - istakao je Petrović.

Najveći izazov - inflacija

Pohvalio je i to što će Srbija do kraja godine imati javni dug ispod 60 odsto BDP-a.

- Zato mislim da, ako budemo sledeće godine ostvarili 4,5 do pet odsto rasta, uz dalji pad fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga, dobićemo ovaj kreditni rejting - ocenio je Petrović.

Kao najveće poslovne izazove 2022. on je naveo inflaciju koja je u Americi dostigla najviši nivo od 1982. godine, u EU je najviša od formiranja zone evra, a kod nas nije bila ovolika duže od osam godina.

Ambasador SAD-a Entoni Godfri ocenio je da je Srbije danas poslovni lider Zapadnog Balkana sa privredom koja se pokazala kao jedna od najžilavijih u Evropi.

Tanjug/Zoran Žestić
Entoni Godfri

- Monetarna stabilnost i fiskalna konsolidacija su joj omogućili da pokrene ozbiljne investicije u ključne sektore: energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i digitalne transformacije. U većini vodećih grana srpske privrede prisutne su najbolje američke kompanije - rekao je Godfri.

Unaprediti javne nabavke i pravosuđe

Pohvalio je posvećenost srpskih vlasti stvaranju povoljnih uslova za poslovanje investitora.

- Vidim da su oni koji vode Srbiju posvećeni međunarodnoj saradnji, a jedan od rezultata toga je da mnoge američke i evropske kompanije visoke tehnologije rado investiraju u zemlji koja nudi stabilnost i predvidljivu poslovnu klimu - naglasio je američki ambasador.

Naveo je da treba pobediti sivu ekonomiju, omogućiti efikasnije procedure javnih nabavki, veću efikasnost pravosuđa, kako bi srpska privreda imala dalji razvoj i bila privlačna investitorima.

Američka poslovna komora u Srbiji ima 210 kompanija članica od kojih je jedna trećina američkih, druga trećina iz EU, a ostalo su srpska preduzeća. Sve zajedno zapošljavaju blizu 100.000 radnika i do sada su u Srbiji investirale oko 14 milijardi evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike