Zbog kartela Srbima skuplja tehnika: Komisija za konkurenciju kaznila pet firmi

13.01.2022

10:14

0

Zbog narušene konkurencije pet firmi mora da plati 21 milion dinara kazne

Zbog kartela Srbima skuplja tehnika: Komisija za konkurenciju kaznila pet firmi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je odgovornost pet firmi za postizanje restriktivnog sporazuma koji je značajno uticao na smanjenje konkurencije, te je naložila da ukupno plate više od 21 milion dinara.

U rešenju objavljenom na sajtu Komisije navodi se da firma "Roaming Electronics" na ime mere zaštite konkurencije mora da plati 14,6 miliona dinara, "Gigatron export-import" 4,2 miliona dinara, "Tehnomedia Centar" 1,3 miliona, a "Emmezeta Srbija" i "XLS" iznose od 690 hiljada, odnosno 575 hiljada dinara.

Komisija je navela da je restriktivni sporazum kompanija o ograničavanju konkurencije ništavan i zabranjen "ex lege".

Kompanijama je ostavljen rok od godinu dana da plate novčane iznose kao meru zaštite konkurencije.

Iz postupka koji je Komisija povela 2020. godine, a rešenje donela polovinom prošle godine, isključena je "Tehnomanija", protiv koje je procesuiranje obustavljeno.

Komisija smatra odgovornima pet kompanija za određevanje cene u maloprodaji, odnosno da je "Roaming Electronics" kao uvoznik uticao na formiranje maloprodajnih cena kod firmi prodavaca.

Karteli i Krivični zakonik

„Kriminalizacija“ kartelskog ponašanja uvedena je amandmanima na Krivični zakonik (član 229) 2016. godine, od kada postoji i “pokajanje“, odnosno oprost za one koji su učestvovali narušavanju konkurnecije a pomognu da se utvrdi kršenje zakona.

„Ko u subjektu privrednog poslovanja zaključi restriktivni sporazum koji nije izuzet od zabrane u smislu zakona kojim se uređuje zaštita konkurencije, a kojim se određuju cene, ograničava proizvodnja ili prodaja, odnosno vrši podela tržišta, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom“, kaže član zakonika.

Član 229 obuhvata samo kartele, odnosno dogovaranje ili ograničavanje ponude ili cena, ali ne i zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, popularno znanog kao monopol, kada neka firma zasebno krši zakone time što naduvava cene ili ih obara ispod tržišnih kao bi uništila konkurenciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike