Komisija o "Telekomu" i "Telenoru": Nije spajanje, već saradnja

28.01.2021

09:02 >> 13:55

0

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je sinoć šta su od nje tražile dve najveće telekomunikacione kompanije u Srbiji. Dans se oglasio i Telekom

Komisija o "Telekomu" i "Telenoru": Nije spajanje, već saradnja
Ilustracija - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Iz Komisije kažu da su joj se obratile kompanije “Telekom Srbija” i “Telenor Srbija” sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja.

Iz KZK ističu da nije reč o spajanju te dve kompanije.

– Kako bi sprečili dalje pogrešno informisanje javnosti, ističemo da ovde nije reč o koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika, već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja – navodi se u saopštenju.

Pročitatje još:

Komisija za zaštitu konkurencije ističe da u postupanjima po ovakvim zahtevima, prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima (čl. 11, 12, 13. i 14. Zakona o zaštiti konkurencije), što će, navodi, učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva.

U saopštenju se napominje da je Komisija i u dosadašnjoj praksi već postupala po zahtevima za pojedinačno izuzeće ugovora zaključenih između učesnika aktivnih na tržištu elektronskih komunikacija “Telenor” – “VIP mobile”, “Telenor” – “SBB”, itd.

– Imajući u vidu da je reč o specifičnom tržištu, za čiji razvoj i funkcionisanje su nadležna i sektorska regulatorna tela, Komisija će kao i do sada, u saradnji sa njima, postupati po ovom zahtevu za pojedinačno izuzeće – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka, kao i zaštite prava stranaka u tim postupcima, Komisija ne može u ovom trenutku da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje.

“Telekom”: Sarađujemo po zakonu

Kompanija “Telekom Srbija” saopštila je danas da se ne spaja sa kompanijom “Telenor”, već da je reč o redovnoj ugovornoj saradnji koja je, kako navode, u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom.

– “Telekom Srbija” namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu “Telenoru”. Time se značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji. Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije – navodi se u saopštenju “Telekoma”.

Ističu da je bakarna telekomunikaciona infrastruktura “Telekoma” već liberalizovana i koristi je više operatora, uključujući i “SBB”, a ovo je, dodaju, početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je, naglašavaju, raširena praksa u Evropi.

“Telenor” će, dodaju, biti u prilici da pored optike od “Telekoma” kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike