Antimafijski recept: Srbija reklamira "pokajanje" u borbi protiv kartela

22.12.2020

11:30 >> 11:37

0

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) objavila je video-klip kojim se promoviše pokajnički program za učesnike u nezakonitim monopolskim radnjama na domać

Antimafijski recept: Srbija reklamira "pokajanje" u borbi protiv kartela
Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Video u kome je objašnjeno da “pokajnički program” omogućava potpuni ili delimični imunitet od kažnjavanja u zamenu za saradnju sa Komisijom na otkrivanju i dokazivanju posebno tržišnih kartela je objavljen na youtube kanalu i internet stranici KZK-a.

Kako je navedeno, ideja video-klipa je da tržišne učesnike u Srbiji upozna i podstakne da iskoriste „pokajnički program“ ako su učesnici restriktivnog sporazuma.

Video je realizovan u okviru projekta „Povećanje ekonomskog rasta kroz podršku unapredenju politike zaštite konkurencije“ koji podržava Norveška.

Pročitajte još

„Pokajnici“ je termin preuzet iz antimafijaškog zakonodavstva u Italiji, gde su veliki sudski procesi protiv organizovanog kriminala omogućeni time što su nuđene olakšice za one kriminalce koji pomognu u osudi mafijaški bosova.

„Kriminalizacija“ kartelskog ponašanja uvedena je amandmanima na Krivični zakonik (član 229) 2016. godine, od kada postoji i “pokajanje“.

„Ko u subjektu privrednog poslovanja zaključi restriktivni sporazum koji nije izuzet od zabrane u smislu zakona kojim se uređuje zaštita konkurencije, a kojim se određuju cene, ograničava proizvodnja ili prodaja, odnosno vrši podela tržišta, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom“, kaže član zakonika.

Član 229 obuhvata samo kartele, odnosno dogovaranje ili ograničavanje ponude ili cena, ali ne i zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, popularno znanog kao monopol, kada neka firma zasebno krši zakone time što naduvava cene ili ih obara ispod tržišnih kao bi uništila konkurenciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike