Cela Azija u jednom bloku: Stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu

11.01.2022

11:29

0

Autor: 24sedam

S početkom ove godine počeo je da funkcioniše najveća slobodna zona na svetu jer je stupio na snagu Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP) u Aziji i Australiji

Cela Azija u jednom bloku: Stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu
Copyright Profimedia

Sporazum, potpisan 15. novembra 2020. godine, obuhvaćena je međusobna trgovina Kine, Južne Koreje, Japana, Vijetnama, Filipina, Kambodže, Bruneja, Mjanmara, Laosa, Tajlanda, Malezije, Singapura, Indonezije, Australije i Novog Zelanda.

- Time je stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu. Takvo sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo doprinosi povećanju ekonomske integrisanosti regiona Azije i Okeanije. Budući da je reč o području koje naseljava gotovo trećina svetske populacije i u kome nastaje trećina svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), može se samo nagađati u kojoj meri će RCEP, nakon prvih godinu dana primene, transformisati prekogranično poslovanje članica i povećati ekonomsku integrisanost regiona -  - navela je Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Jače veze Kine, Japana i Južne Koreje

Ništa manje značajne su i političke konotacije ovog sporazuma. Najpre, Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu predstavlja prvi sporazum o slobodnoj trgovini koji je okupio Kinu, Japan i Južnu Koreju.

Kina sa Japanom i Južnom Korejom, iako predstavljaju njenog trećeg, odnosno petog trgovinskog partnera, do sada nije imala bilateralne sporazume ove vrste, već samo usko specifikovane trgovinske. Ovim korakom stiču se uslovi da se i njihovi odnosi unaprede.

S obzirom na činjenicu da, u svetskim okvirima posmatrano, sve tri zemlje predstavljaju tehnološke i proizvodne sile, može se samo pretpostaviti kakav će zamah globalnoj ekonomiji dati njihova saradnja.

RCEP pod svojim okriljem ima i države članice ASEAN-a (asocijacija zemalja jugoistočne Azije) i one koje to nisu, pa su pod novim okolnostima, stvoreni uslovi koji će omogućiti i onim državama koje nisu pratile ekonomski razvoj vodećih država jugoistočne Azije da znatno napreduju.

Taj proces neće biti brz, ali uslovi za njegovo ostvarivanje sada postoje. Uprkos nekih ocena da odredbe RCEP-a, iako brojne, nisu preterano striktne, postavljena pravila o međusobnoj trgovini, intelektualnom vlasništvu i patentima, internet prodaji i tržišnoj utakmici, vremenom će dovesti i do ukidanja oko 90 odsto carina koje su trenutno na snazi u tom regionu.

 - Nema razloga za sumnju da će sporazum i vrlo brzo celu Aziju pretvoriti u koherentnu trgovinsku zonu. S obzirom na činjenicu da su poljoprivreda i sektor usluga tek u naznakama pokriveni, moglo bi se očekivati da će u dogledno vreme i ove oblasti biti podrobnije regulisane -  ocenila je Lađevac za Kinesku medijsku grupu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike